29/11/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-05-01 17:50:51 - 2020-05-02 24:00:00

Issued: 01-05-2020, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied met meerdere kernen ligt boven de Noordzee en trekt langzaam oostwaarts. Morgen bereikt het laag Denemarken, in de avond ligt het laag boven Zuid-Zweden. Een eerder gepasseerde occlusie is rondom dit laag gedraaid. Ook op hoogte is het laag aanwezig en loopt het vrijwel in fase mee waardoor het grondlaag opvult. Een bijbehorende zwakke NNO-ZZW georiƫnteerde hoogtetrog boven het oosten trekt naar Duitsland. Een kleinschalig hoogtelaag ten noordwesten van de Britse Eilanden trekt zuidoostwaarts en trekt morgenochtend en -middag van noordwest naar zuidoost over het aandachtsgebied. Zaterdagmiddag en - avond trekt een bijbehorende kortgolvige hoogtetrog zuidoostwaarts over ons land.

Modelbeoordeling:

We bevinden ons in polaire lucht en hebben in feite te maken met occlusierestanten die over ons land trekken. Het onstabiele karakter van deze luchtsoort maakt dat er een vrij grillige verdeling is van de convectie, die niettemin vrij eenduidig in de modellen zit. Dagelijkse gang speelt boven land een grote rol om de buien te doen opleven. Belangrijkste aandachtspunten zijn de randfenomenen bij de buien, zoals onweer, hagel en windstoten. Harmonie kan het beste gebruikt worden in deze omstandigheden.

Wind(stoten):

Het algemene windveld neemt geleidelijk af met afbouwende seinen, aanvankelijk nog af en toe 6 Bft.

Bewolking:

Bij de occlusie Sc, boven zee bij het laag ook St 500-1000 vt. Verder uiteraard cumuliforme bewolking. Toppen van Cb's vandaag maximaal FL250, morgenmiddag lager, circa FL210 als de dagelijkse gang erbij komt. Dit laatste is vooral in het zuidoosten.

Zicht:

Goed, in neerslag matig, op een enkele plaats mogelijk slecht.

Neerslag:

Van tijd tot tijd buien die steeds opleven als gevolg van dagelijkse gang in combinatie met de genoemde bovenluchtverstoringen. CAPE maximaal 400-700 J/kg, schering circa 25 kn. Multicell. Morgen lijken de buien net iets minder hevig dan vandaag, iets minder schering/cape.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten