23/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

01-02-2023 05:10 | KNMI | m.b.t. 01-02-2023 t/m 02-02-2023

Valid: 2023-02-01 05:10:09 - 2023-02-02 24:00:00
Issued: 01-02-2023, forecaster: zwagers

Synoptische situatie:

Met een stevige westelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een trog trekt over het noorden en noordoosten van het land. Een warmtefrontafloper ten noordwesten van de FIR trekt onder invloed van de straalstroom snel zuidoostwaarts en bereikt al rond 07 UTC platform EHDV. Vanaf halverwege vanochtend ligt deze afloper WNW-OZO georiënteerd boven het noorden van het land. Er is in feite sprake van een smalle dubbelstructuur die evenwijdig aan de stroming ligt en langzaam zuidelijker komt te liggen. Vanavond ligt deze band boven het midden, in de nacht naar donderdag komt deze niet veel zuidelijker. Vanaf het einde van de nacht naar donderdag wordt het geheel van het westen uit "opgetild" om als NW-ZO georiënteerd warmtefront oostwaarts te trekken. Pas donderdagavond passeert dit warmtefront het noordoosten van het land. Het warmtefront activeert daarbij als gevolg van de warm conveyor belt.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste aandachtspunt zijn de zware windstoten van vanochtend en het begin van vanmiddag. De modellen komen met ca. 90 km/u op de Wadden en ca. 75-80 km/u aan zee. Plaatselijk zouden er door een bui ook nog windstoten kunnen voorkomen in de kustprovincies, met name in Noord-Holland, Friesland en Groningen.

Wind(stoten):

W 7-8. In de avond neemt de wind van het zuidwesten uit langzaam af. In het noorden en noordwesten zware windstoten (zie ook modelbeoordeling).

Bewolking:

Bij de trog van vannacht in de Duitse Bocht en noordoosten van het land Cb's met toppen rond FL200. Bij het frontaal systeem boven de Noordzee Cb's met toppen FL230, boven land lijkt het meer op Sc-bewolking met alleen in het begin enkele ingebedde Cb's. Later daalt de wolkenbasis bij het slepende front steeds verder, mogelijk zelfs tot beneden 500 vt op het front. In de warme sector ontstaat ook steeds meer St als gevolg van doorvallende regen. Dieper in de warme sector weer verbeterend naar Sc.

Zicht:

Goed, in neerslag matig.

Neerslag:

Bij de trog enkele buien. Bij het frontale systeem vanochtend buien boven de Noordzee en regen boven land. Onweer bij de trog is vannacht een enkele keer gemeld boven de Noordzee (CAPE 400-700 J/kg). Bij het frontale systeem boven de Noordzee van vanochtend is de kans op onweer net iets hoger door de hogere toppen en een CAPE die plaatselijk net wat hoger kan zijn dan 700 J/kg. Boven land zijn de onweerskansen zeer klein.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten