01/12/2023 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

18-01-2023 05:14 | KNMI | m.b.t. 18-01-2023 t/m 19-01-2023

Valid: 2023-01-18 05:14:45 - 2023-01-19 24:00:00
Issued: 18-01-2023, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Ons aandachtsgebied bevindt zich diep in de polaire lucht in een westelijke stroming. Op nadering van een polar low (warme kern, windveld >7 Bft, Tzee-T500 > 44°C en diepe convectie, actueel ten oosten van Schotland), dat over het westen van de Noordzee zuidwaarts beweegt, wordt de stroming steeds meer zuidwestelijk. Vanmiddag trekt het polar low oostwaarts het noordwesten van de FIR binnen, om de rest van de middag en avond noord van de Wadden langs naar de Duits-Deense grens te trekken. Hier komt het in de nacht naar donderdag aan. Donderdag trekt een hoogtetrog in de middag en avond zuidoostwaarts over de FIR, waarna een volgend kleinschalig laag (mogelijk opnieuw een polar low) van het noorden uit nadert. Dit laagje bereikt ons land vrijdagmiddag.

Modelbeoordeling:

Een aandachtspunt voor vanochtend is mogelijke gladheid wegens bevriezing in het uiterste noorden (code geel voor Friesland). Wat het polar low betreft volgen de Harmonies de meer noordoostelijke koers van EC. We gaan ervan uit dat de uitschieters van de Harmonies wat aan de hoge (en grootschalige) kant zijn, maar gezien het convectieve karakter van de uitschieters gaan we iets boven EC zitten. Signaal is wat sterker in de nieuwe runs, code geel voor zware windstoten in het noordelijk kustgebied. Aandachtspunt blijft de neerslagvorm waarbij vooral landinwaarts (natte) sneeuw aanwezig kan zijn, detailverschillen kunnen zeker nog optreden afhankelijk van de exacte koers van het laag. In een fellere bui kan het komende avond plaatselijk al even wit worden door korrelhagel dan wel sneeuw. Er is echter sprake van een stevige aanlandige wind, zodat evt. gladheid waarschijnlijk van korte duur zal zijn. In de nacht naar donderdag volgen nog meer geclusterde winterse buien en die lijken intensief genoeg voor plaatselijke gladheid. Code geel staat hiervoor uit, ook voor bevriezing van natte weggedeelten na deze buien op donderdagochtend, als het nog even fel kan opklaren. De winterse buien in de loop van donderdag bij de trog kunnen wat meer winterse neerslag opleveren en we zien de wegdektemperatuur al vroeg in de avond onder nul gaan.

Wind(stoten):

In de buurt van het polar low een toenemende wind, naar een dikke 8 Bft met name aan de zuidflank ervan, inclusief de noordelijke kustdistricten. Vooral bij buien kunnen dan zware windstoten van 75-90 km/u voorkomen, in het Waddengebied gaan we uit van plaatselijk 90-95 km/uur (code geel). Donderdag overdag in de noordelijke kustdistricten aanhoudend kans op 6 Bft.

Bewolking:

In het noordoosten van de FIR boven zee vanochtend nog CB's met toppen tot FL200-FL250, vooral bij de hoogtetrog en bij de polar lows geclusterd en mogelijk doorschietend naar iets boven FL250. Vanochtend in het westen en zuidwesten van het land kans op enkele TCu's met toppen rond FL090. Rondom het polar low een lage wolkenbasis (stratusniveau), ook landinwaarts bij de geclusterde buien aan de zuidwestflank ervan.

Zicht:

Buiten neerslag goed zicht, in neerslag teruglopend naar matig tot slecht (in sneeuw). Vannacht in het zuiden plaatselijk wat nevelig met een enkele ondiepe mistbank.

Neerslag:

De buiigheid beperkt zich over het algemeen tot het noorden van de FIR (zee). CAPE ca. 500-1000 J/kg, 10-15 kn schering, single cel. Kans op natte sneeuw en korrelhagel en een klap onweer. Vanochtend zou in het zuidwesten en westen een enkele bui kunnen ontstaan, geholpen door kustconvergentie en een zwakke PVA. De signalen daarvoor zijn steeds verder afgezwakt. Verder bij het polar low en ten zuidwesten ervan geclusterde buien, in de loop van de avond landinwaarts toenemend winters van karakter, zie ook de modelbeoordeling. Kans op onweer. De buien ten zuidwesten van het polar low zwaaien oostwaarts over het land. Donderdag volgen dan in de loop van de dag bij de hoogtetrog nog deels geclusterde buien met een toenemend winters karakter.

Temperatuur:

Tot ver in de ochtend ligt de wegdektemperatuur op uitgebreide schaal onder nul, in Friesland kan na de buien van gisteravond plaatselijk bevriezingsgladheid voorkomen (code geel). Voor vanochtend is een enkele lichte winterse bui in het westen en zuidwesten een aandachtspunt, de wegdektemperatuur komt daarbij wel grotendeels boven nul te liggen door tegenstraling en dagelijkse gang. In de nacht naar donderdag plaatselijk glad door winterse buien, in de ochtend ook door bevriezing. In het noordwesten en noorden lijkt de wegdektemperatuur dan boven nul te blijven. Donderdagavond opnieuw kans op bevriezingsgladheid of gladheid door winterse neerslag.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten