25/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

05-09-2022 06:01 | KNMI | m.b.t. 05-09-2022 t/m 06-09-2022

Valid: 2022-09-05 06:01:24 - 2022-09-06 24:00:00
Issued: 05-09-2022, forecaster: buscher

Een lagedrukgebied ten westen van Ierland blijft de komende 48 uur min of meer stationair. Aan de oostflank bevinden wij ons in een zuidelijke stroming, waarin warme lucht wordt aangevoerd. Overdag hebben we aan de westflank van een hoogterug boven Duitsland te maken met een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming. Een eerste noord-zuid georienteerde buienlijn (thetaw850-rug) trekt overdag langzaam noordwaarts over de zuidelijke Noordzee. Hier zit verder weinig forcering op, maar mogelijk schampt deze Zeeland in de ochtend. Boven het westen van Frankrijk ontstaat overdag een volgende thermische vore, deze bereikt het zuidwesten van ons land in de loop van de avond. In de nacht naar dinsdag trekt de vore noordoostwaarts over het land, gevolgd door de restanten van een inactief koufront. Dinsdag overdag ontstaat boven ons land een volgend thermisch laag/vore. De aangevoerde lucht is achter het koufront wat droger. In de loop van de avond neemt de cyclonaliteit in de bovenlucht toe.

Modelbeoordeling:

De modellen verschillen nog in de convectieve signalen voor vanavond en de nacht naar dinsdag. Het bovenluchtpatroon wordt in de loop van de dag diffluent. In de Harmonies lossen de buien waarschijnlijk te snel op, zoals vaak bij middelbare onstabiliteit, EC lijkt wat dat betreft realistischer. We gaan uit van advectieve onweersbuien in met name de zuidelijke helft, die verder naar het oosten toe deels oplossen en overgaan in buiige regen, met een afnemende kans op onweer en windstoten. België en het uiterste zuiden van ons land liggen dan tijdelijk onder de linker-uitgang van de jet, wat het in stand houden van de buien mede kan verklaren. Belangrijkste fenomeen zijn waarschijnlijk de eventuele windstoten. De treksnelheid van de individuele cellen lijkt te groot om voor hele grote neerslaghoeveelheden te zorgen.

Wind(stoten):

Alle Harmonie-versies berekenen (zware) windstoten (t.g.v. water loading en verdamping) op de buien die overdag boven het noorden van Frankrijk ontstaan en vervolgens in de avond ONO-waarts trekken. De zwaarste windstoten worden voortdurend boven België berekend, zeer lokaal zelfs (Ha40) 100-120 km/uur. KEPS komt vooralsnog niet verder dan 5-10% in de zuidwestelijke provincies, dus de kans op zware windstoten (oranje) lijkt voorlopig klein maar blijft een aandachtspunt. Windstoten van meer dan 60 km/uur acht ik wel aannemelijk, de modellen geven dit nu consistent voor met name Zeeland en het westen van Noord-Brabant (code geel).

Bewolking:

In de loop van de middag langs de noordoostgrens bij de oude vore ook kans op Cb's met toppen tot FL200-250. Toppen van de Cb's later vanmiddag/vanavond in het zuidwesten mogelijk FL300-350, dit kunnen ook restanten zijn van Cb's die in de middag boven Frankrijk zijn ontstaan. Morgen vergelijkbare toppen.

Zicht:

Overwegend goede zichtcondities. Zeer plaatselijk nevel/grondmist. Vanavond tijdens zwaardere buien uiteraard kortdurend teruglopende zichten.

Neerslag:

Overdag op een eerste convergentielijn mogelijk al een enkele (onweers)bui mogelijk boven Zeeland, en wellicht ook op een 'oude' vore langs de noordoostgrens. Daar trekken de buien traag en is zeer lokaal 20+ mm mogelijk, CAPE ruim 1000 J/kg, maar weinig schering. De buien die het zuidwesten in de (loop van de) avond advectief bereiken zijn boven Frankrijk ontstaan in een gebied met hoge CAPE-waarden (ca. 2000 J/kg) en een schering van 20-30 kn, dit kunnen dus wat beter georganiseerde multicells zijn. Bij deze buien is onweer, en mogelijk ook hagel, waarschijnlijk. Deze buien zullen vanwege het diffluente hoogtepatroon en de tegenwerkende dagelijkse gang boven ons land vrij snel in elkaar zakken. Bovendien wordt het buiengebied als het ware uit elkaar getrokken. Het zuiden maakt de grootste kans op buien die een groot deel van de avond en begin van de nacht overleven (meeste schering, CAPE aanvankelijk 500-1000 J/kg). Mogelijk speelt ook de linkeruitgang van de jet een rol. Dinsdagmiddag in het oosten een geïsoleerd warmte-onweer, CAPE is dan 1000-1500 J/kg, schering 20-25 knopen, mogelijk een enkele multi-cel. Waarschijnlijk pas in de avond op nadering van een hoogtetrog verhoogde buienactiviteit in het westen. Effectieve schering is dan 20-25 knopen.

Temperatuur:

Landinwaarts ca. 30°C.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten