29/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

03-09-2022 05:42 | KNMI | m.b.t. 03-09-2022 t/m 04-09-2022

Valid: 2022-09-03 05:42:33 - 2022-09-04 24:00:00
Issued: 03-09-2022, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Een hoog boven het noorden van Scandinavie/Noorse Zee en een opvullend laag boven Noord Frankrijk houden een oostelijke stroming in stand waarmee droge lucht wordt aangevoerd. Het hoog beweegt langzaam oostwaarts. Een occlusie, horend bij het laag voor de westkust van Frankrijk vormt de voorste begrenzing van vochtigere en onstabiele lucht. Dit laag gaat vandaag samensmelten met een ontwikkelend lagedrukgebied bij de Britse Eilanden en vormt dan een brede vore. Deze vore bereikt het zuiden van ons land zaterdagmiddag en trekt dan langzaam noordwaarts. In deze vore liggen de restanten van de eerder genoemde occlusie. Zondag trekt de vochtige lucht langzaam noordwaarts en bouwt boven ons land een krachtige zuid-noord georienteerde hoogterug op. Deze rug trekt later op zondag langzaam oostwaarts.

Modelbeoordeling:

De lichte neerslag uit de middelbare bewolking boven België wordt in de CAPPI plaatjes nog redelijk weergegeven. Stelt conditioneel niet veel voor. De buiigheid a.g.v. het opdringen van vochtiger en onstabiele lucht bij de vore blijft tot en met de ochtend waarschijnlijk nog ten zuiden van ons land. In de middag zien we alle modellen enkele buien berekenen boven het (uiterste) zuiden. Dagelijkse gang en een opbouwende rug in de bovenlucht zorgen ervoor dat de buien in de avond weer snel inzakken waarna het de rest van het weekeinde (vrijwel overal) droog blijft.

Wind(stoten):

Eerst nog 6 Bft noord van de Wadden, zaterdagmiddag afnemend. Vannacht nog een duidelijk windmaximum van ca. 30 knopen op 1000-1500 voet. Bij buien vanmiddag kans op uitschieters rond 30 kn.

Bewolking:

Op nadering van de occlusie enkele velden Ac. In de middag in het zuiden enkele Cb's nabij de (frontale) vore, toppen FL200-250, maar zeer lokaal mogelijk rond FL300. Zondag tijdens oplossen van evt. mist kans op ST.

Zicht:

Goed, in buien matig. In de nacht naar zondag is er ten zuiden van de vore nevelig met kans op mist. Door de lokale buien, hoge dauwpunten en weinig wind zijn er voldoende ingrediënten aanwezig. Het moet dan wel voldoende opklaren.

Neerslag:

Momenteel wat lichte neerslag uit middelbare bewolking boven Belgie. Zaterdagmiddag bij de vore enkele buien, mogelijk met onweer. Cape ca. 1000 J/Kg, effectieve schering rond 10 kn. Typische single cells. Met een PW van ca. 30 mm en weinig stroming op 700 hPa kan het zeer lokaal zomaar 20-30 mm regen opleveren.

Temperatuur:

Vandaag in het zuiden van het land weliswaar iets lagere maxima dan vrijdag, maar met dauwpunten die er oplopen tot 17-18 gr. zal het er juist warmer (en drukkend) aanvoelen.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten