20/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

KNMI Guidance

30-08-2022 18:12 | KNMI | m.b.t. 30-08-2022 t/m 31-08-2022

Valid: 2022-08-30 18:12:51 - 2022-08-31 24:00:00
Issued: 30-08-2022, forecaster: berge

Synoptische situatie:

Aan de oostflank van een hogedrukgebied boven de Noorse Zee voert een noordoostelijke stroming polaire lucht aan. In het 500 hPa-vlak neemt de cyclonaliteit toe als een zwakke hoogtetrog geleidelijk zuidwaarts over onze omgeving trekt. Daarnaast ligt er op de grens van België en Frankrijk een barokliene zone, zowel in dauwpunten als ThetaW-850, die tot en met woensdagochtend noordwaarts probeert op te dringen. Deze barokliene zone lijkt onder invloed van de zwakke hoogtetrog (en de afkoelende bovenlucht) te gaan activeren aan het einde van vanavond en in de nacht naar woensdag. Bovendien wordt de stroming onderin tijdelijk wat cyclonaler t.g.v. lage druk boven Frankrijk, wat onderin ook voor convergentie zorgt. In de loop van woensdag trekt de barokliene zone weer naar het zuiden weg.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de buienactiviteit vanavond en komende nacht boven het zuidoosten. Opvallend is dat alle modellen de buien boven de Ardennen missen momenteel. Verder lijkt de buienactiviteit boven ons land zich te gaan beperken tot Limburg.

Wind(stoten):

T/m woensdagavond in vrijwel alle kustdistricten perioden met 6 Bft.

Bewolking:

Aanvankelijk mogelijk nog een enkele TCu boven de Noordzee. Boven het zuiden kunnen iedere keer velden Ac worden aangemaakt nabij de barokliene zone boven België/Frankrijk en boven het zuiden/zuidoosten ontwikkelen momenteel enkele TCu's. Vanavond en vannacht komen er in Limburg waarschijnlijk enkele ingebedde Cb's met hoge basis en toppen tot rond FL250, mogelijk een keer doorschietend naar FL300-FL350, zie ook de cloud top plaatjes. Vannacht en woensdagochtend op de (noordelijke) Noordzee ook nog kans op TCU's. Woensdagochtend in de Limburgse heuvels een kleine kans op St of lage Sc, zie Harmonie43.

Zicht:

In de nacht naar woensdag is er door de doorstaande wind geen kans op nevel of mist en is er alleen zichtvermindering in neerslag. Uitzondering zijn de Limburgse heuvels, waar het lokaal wat nevelig kan worden op woensdagochtend, zie ook TAFG van EHBK.

Neerslag:

Aanvankelijk mogelijk nog een enkel licht buitje boven de Noordzee. Vanavond een enkele geisoleerde lichte bui boven het zuiden/zuidoosten. Later vanavond en komende nacht matige buien boven Limburg. Zowel Cape (400-700 J/kg) als effectieve schering (rond 15 kt, 1-6 km) zijn dan niet groot. De kans op onweer is aanwezig (zoals te zien is in KEPS), al is het zeker mogelijk dat een Cb toch doorschiet tot FL350. In de nacht naar woensdag en woensdagochtend op de (noordelijke) Noordzee ook nog kans op TCU-buitjes, waarschijnlijk door convergentie.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten