29/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

19-08-2022 05:42 | KNMI | m.b.t. 19-08-2022 t/m 20-08-2022

Valid: 2022-08-19 05:42:27 - 2022-08-20 24:00:00
Issued: 19-08-2022, forecaster: zwagers

Synoptische situatie:

Ons land bevindt zich in een zadelgebied dat vanochtend naar Duitsland trekt. Een occluderend systeem boven Engeland trekt oostwaarts en bereikt vanochtend als noord-zuid georiënteerde occlusie het westen. Vanavond verlaat deze occlusie het oosten van het land en volgt er een trekrug.

Modelbeoordeling:

Volgens de modellen zou het westen van België nu vol met St moeten zitten. In werkelijkheid zit het zuidelijker en beweegt het oostwaarts. Dit gebied kan nog steeds het zuiden bereiken, maar de kans is wel kleiner geworden. Bij de occlusie komen enkele buien voor. Afgaande op de verticale profielen hangt het erom of de buien hoog genoeg komen voor onweer. Het systeem bestaat voor een belangrijk deel uit stratiforme bewolking. Net aan de voorzijde zal er voldoende instraling moeten zijn voor de ontwikkeling van enkele buien, maar dat lijkt gezien de timing wel te lukken. Aandachtspunt is ook de hoeveelheid regen die er plaatselijk kan vallen. Alhoewel de regionale verschillen groot zullen zijn, maakt het oosten de grootste kans op zo'n lokaal maximum (20-40 mm).

Wind(stoten):

Bij (onweers)buien kans op windstoten rond 25 knopen max. In de kolom staat weinig wind, geen droge laag onderin. Alleen de waterloading zal een bijdrage leveren.

Bewolking:

Bij de occlusie Sc, lokaal mogelijk St. De St vanuit het Kanaal lijkt vooral oostwaarts te trekken (zie modelbeoordeling). In de loop van de dag kunnen enkele Cb's ontwikkelen met toppen FL200/-20°C.

Zicht:

Momenteel lokaal mist, soms ook met zichten beneden de 200 m. Het is waarschijnlijk op de meeste plaatsen erg ondiep en lost spoedig op. In de nacht naar zaterdag opnieuw kans op mist.

Neerslag:

Bij de occlusie boven zee regen of een bui, maar vooral in de middag en avond boven land enkele buien. Onweer is niet uit te sluiten, maar zal in beperkte mate optreden. Schering <20 kn, CAPE 700-1000 j/kg. Single cell. Plaatselijk valt er in korte tijd veel regen, met name in het oosten gezien het moment van doorkomen in de middag (hoogste temperaturen). PW dicht tegen de 40 mm.

Temperatuur:

In het zuiden en oosten blijven lokaal maxima mogelijk van 25+.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten