19/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

14-08-2022 18:59 | KNMI | m.b.t. 14-08-2022 t/m 15-08-2022

Valid: 2022-08-14 18:59:41 - 2022-08-15 24:00:00
Issued: 14-08-2022, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een vlak lagedrukgebied ligt om 18 UTC met de kern boven het zuiden van de de Britse Eilanden en heeft een OZO-waarts gerichte vore over België. Aan de noordoostflank van dit laag wordt met een oostelijke stroming droge en zeer warme continentale lucht aangevoerd. Boven het noordwesten van Duitsland bevindt zich een zone met vochtigere lucht, dit is een oude occlusie welke goed te volgen is in het PW veld. Dit gebied schampt vanavond en komende nacht het noordoosten en trekt verder de Noordzee op. Het laag boven Engeland blijft maandag min of meer op zijn plek liggen, de vore boven België trekt vanavond en komende nacht langzaam van zuid naar noord over het land. Na de passage van de vore wordt de stroming zuidwestelijk en stroomt er vochtigere lucht over ons land uit. Het hoogtelaag dat vanavond boven het westen van Frankrijk ligt vult geleidelijk op en trekt morgenmiddag en avond als kortgolvige hoogtetrog noordwaarts over ons land. Rond het hoogtelaag zit actueel een occlusie gedraaid (opnieuw ook goed zichtbaar in PW-veld) welke morgen overdag over onze omgeving noordwaarts beweegt.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen aanvankelijk consistent en bruikbaar. Nabij de occlusie boven het noordwesten van Duitsland laten de modellen vanavond en komende nacht een enkele (onweers)bui ontstaan. Boven het noorden van Frankrijk wordt momenteel een band met stratiforme neerslag gemist door alle modellen, deze neerslagzone bevindt zich net ten noorden van een buienzone die wel door de modellen wordt berekend. Maandag overdag geven de modellen boven onze omgeving een wisselend beeld in ontwikkeling van enkele buien in de loop van de middag. De occlusie, de hoeveelheid bewolking/dagelijkse gang en de interactie met de hoogtetrog en en interacties van outflowboundaries van reeds ontstane buien hebben allemaal zo hun effect op het ontstaan van nieuwe (onweers)buien. Aangezien de genoemde factoren onzeker zijn is in situaties zoals deze raadzaam om qua convectie niet teveel te detail aan te brengen in de verwachtingen. HAP1 laat van alle modellen de actiefste buien zien, andere modellen zijn rustiger.

Wind(stoten):

Bij de buien vanavond en komende nacht in het noordoosten kans op uitschieters van 25-30 kn. Morgen overdag bij een buien kans op uitschieters van 30-35 kn. De 6 Bft voor de westelijke kustdistricten waar HAP2 en HA43 mee komen worden duidelijk veroorzaakt door de (onweers)buien, ze worden derhalve niet als seinen genoemd.

Bewolking:

In de tweede helft van vanavond en komende nacht in het noordoosten mogelijk Cb's, toppen tot FL250/-25C. Van het zuiden uit een toename van de bewolking op nadering van de volgende occlusie, naast Ci en As ook Ac-velden waaruit een enkele Cb kan ontstaan. Maandag overdag na het doortrekken van de frontale bewolking van de occlusie zien we opklaringen waarin door dagelijkse gang weer convectieve bewolking ontstaat. Deze convectieve bewolking zal plaatselijk uitgroeien tot enkele Cb's, met toppen tot FL300/-40C.

Zicht:

Uitstekende zichtcondities. In een bui matig, mogelijk slecht zicht.

Neerslag:

Vanavond en in het begin van de nacht in het noordoosten kans op een enkele bui, mogelijk met een klap onweer. In een regime met 400-700 J/kg CAPE en een effectieve schering die nauwelijks boven de 10 kn uitkomt is de convectieve modus single-cell. Bij de vore komende nacht mogelijk een bui in een vergelijkbaar regime. Maandagochtend op de occlusie eerst verspreid over het land af en toe wat regen. Vanaf de tweede helft van de ochtend van het zuiden uit een toenemende kans op enkele onweersbuien in een regime met 800-1200 J/kg CAPE en een effectieve schering van 10-20 kn (afhankelijk van of het wel/niet van de grond kan ontstaan). De convectieve modus is dan single-cell (indien op hoogte) of multicell (indien van de grond). Naast onweer is ook hagel mogelijk. Zoals gezegd laat HAP1 plaatselijk met uursommen van 10-20 mm zien.

Temperatuur:

Het temperatuurverloop wordt het beste weergegeven door HAP1 en HAP2. EC is op veel plekke zoals vaak 1 a 2 graden te koud, alhoewel het er voor het zuidwesten en zuiden vandaag wel goed op zat. Komende nacht door de toenemende bewolking hoge minima, de temperatuur zal op veel plaatsen niet beneden de 20°C. Morgen overdag minder warm dan de afgelopen dagen, alleen in het (noord)oosten mogelijk net 30 graden. Omdat de lucht vochtiger is zal het wel wat benauwder aanvoelen.

Hitte en droogte | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten