24/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

30-05-2022 17:19 | KNMI | m.b.t. 30-05-2022 t/m 31-05-2022

Valid: 2022-05-30 17:19:09 - 2022-05-31 24:00:00
Issued: 30-05-2022, forecaster: aberson

Synoptische situatie:

Een rug boven het noordoosten beweegt oostwaarts. Morgen komen we onder invloed van een laag boven de Britse Eiland. Dat laag nadert ons land en vult tegelijkertijd op. Nabij het laag zijn occlusierestanten ingevangen. Een hoogtelaag ligt vrijwel stationair boven de Britse Eilanden, een NW-ZO hoogtetrog bereikt ons land in de loop van morgenmiddag en blijft vervolgens een groot deel van woensdag boven het noorden van het land liggen.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de convectie van morgen. Opvallend is dat Harmonie (met name HAP1 en HA40, HA43 in mindere mate) later op de dag forse windstoten berekenen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de grote hoeveelheid graupel die in die modelversies wordt gevormd onder invloed van het lage nulgradenniveau. Dit leidt dan tot grote verdamping en versnelling in de enigszins droge grenslaag en daarmee tot forse windstoten (mogelijk ook als gevolg van de vorming van een koudepoel nabij/voor de buien uit). Opzich is dit een fysisch realistisch proces, maar Harmonie staat wel bekend om een overschatting van de hoeveelheid graupel en daarmee mogelijk een overschatting van de windstoten.

Wind(stoten):

Zie modelbeoordeling. Harmonie (met name HAP1 en HA40, HA43 in mindere mate) komen met duidelijke signalen voor windstoten van 60-70 km/uur bij buien later op de dag. KEPS kansen op 41+kt overigens zijn rond 10% voor de zuidoostelijke helft en voorlopig niet noemenswaardig.

Bewolking:

De modeluitvoer is eenduidig, pas als de occlusierestanten dichterbij komen (dinsdagavond - woensdag) gaan de modellen wat uiteenlopen wat betreft de mate van vorming van stratusbewolking boven zee. Dinsdag Cb's, in de ochtend en deel van de middag toppen ca. FL150. Pas als de hoogtetrog nadert zien we een destabilisatie tot ca FL250. Opvallend zijn de koude toppen tot -40°C.

Zicht:

Vannacht in het noorden en noordoosten lokaal nevel en/of mistbanken. In de nacht naar woensdag is in de aanwezigheid van occlusierestanten de lucht wat vochtiger en zou in opklaringen wat dikkere mist kunnen ontstaan.

Neerslag:

Dinsdag is er in het zuidoosten al wat lichte buiigheid mogelijk. In de middag eerst een geisoleerde (onweers)bui in het oosten, later in de middag en avond kans op enkele stevige (onweers)buien op nadering van de hoogtetrog. Er is vanaf de middag ca. 500 J/Kg MuCape beschikbaar, de effectieve schering neemt later op de dag toe naar ca. 25-30 kn wat beter georganiseerde convectie mogelijk maakt. In de radarsimulaties van Harmonie worden dan ook enkele lijn/boog-vormige structuren berekend die op outflow (koudepoel) voortbewegen/ontstaan. De vraag is of die sterke outflow realistisch is gezien de mogelijke overschatting van de hoeveelheid graupel in de neerslagkolom. We gaan voorlopig aan de veilige kant zitten en waarschuwen (code geel) voor deze convectie.

Temperatuur:

Komende nacht in het noorden nog Tn rond 4°C.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten