25/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

20-02-2022 05:05 | KNMI | m.b.t. 20-02-2022 t/m 21-02-2022

Valid: 2022-02-20 05:05:22 - 2022-02-21 24:00:00
Issued: 20-02-2022, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied met daarbij een ingedraaide occlusie is het land inmiddels gepasseerd. Aan de zuidflank van het laag hiervan staat een stevig windveld. Daarachter komen we onder invloed van een diep laag nabij IJsland. Het warmtefront hiervan trekt in de ochtend oostwaarts over ons land. In de middag ontstaat onder invloed van de jet een randstoring boven de Britse Eilanden. Deze randstoring trekt 's avonds over het noorden van de FIR oostwaarts met bijbehorend actief koufront dat in korte tijd ons land van west naar oost passeert. Op dit koufront loopt een hoogtetrog in. Bij deze randstoring komt opnieuw een krachtig windveld te staan. Maandag overdag volgt een nieuwe storing met een apart lage druk kerntje dat net noord van ons land oostwaarts beweegt. Ook bij dit laag met opnieuw 9 Bft tegen de westkust en zware windstoten die tijdelijk het hele land weer aandoen. Vanaf maandag avond wordt het wat rustiger.

Modelbeoordeling:

De hierboven geschetste situatie zit algemeen genomen goed consistent in alle modellen. Ook de randstoring vanavond wordt goed weergegeven. Deze ziet er serieus uit, met name kort voor en op het actieve koufront en vooral in de westelijke provincies. Modellen komen grosso modo korte tijd met stormkracht, 9 Bft aan zee. De aandacht gaat vooral uit naar mogelijke zeer zware windstoten op het koufront. Lijnvormige convectie (soms onderbroken) waarin de Harmonies fors uitpakken met 100-120 km/uur (korte tijd rond 21 UTC zelfs 120+) in de kustgebieden en rond 100 km/uur verder landinwaarts, met name in het westen en noordwesten van het land. Na passage van het koufront luwt de wind tijdelijk weer enigszins. Maandag overdag trekt een kern noord van ons land langs, de exacte positie en koers fluctueert iets per model maar de berekende windvelden zijn nagenoeg wel consistent.

Wind(stoten):

Vanmiddag 8 Bft langs de kust, in de avond ca. 4 uur lang 9 Bft langs de westkust met zeer zware windstoten rond 100 km/uur. Bij het actieve koufront gaan we voorlopig uit van plaatselijk en kortdurend 100-120 km/uur in de kustgebieden en 75-100 km/uur, lokaal iets boven 100 km/uur landinwaarts. Waarschijnlijk pas nadat het koufront ons land heeft bereikt ontstaat er boven Noord Denemarken een afgesloten lagedrukkern. Maandag in de ochtend wederom enkele uren en noordwesterstorm, 9 Bft tegen de westkust met opnieuw kans op zware windstoten, rond de 100 km/u vlak aan zee, 75-90 km/u verder landinwaarts.

Bewolking:

Bij de frontale zones regionaal St. Bij het koufront van vanavond kans op ingebedde CB's. Achter het koufront CU en CB, toppen tot FL180.

Zicht:

Goed, In neerslag matig en in zwaardere neerslag lokaal slecht zicht.

Neerslag:

Overdag regenachtig (stratiform), bij het actieve koufront opgelijnde convectie (LEWP-achtig) onder invloed van forse windschering, enige onstabiliteit (200-400 J/Kg) en convergentie (o.a. onder invloed van de hoogtetrog) met kans op hagel en onweer. Lijkt in de radarsimulaties op een dubbelstructuur, maar hier is in de cross-secties ThetaW/E niets van terug te vinden. Vannacht enkele buien en maandag ochtend perioden met regen. In de middag opnieuw enkele buien.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten