25/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

18-02-2022 05:48 | KNMI | m.b.t. 18-02-2022 t/m 19-02-2022

Valid: 2022-02-18 05:48:16 - 2022-02-19 24:00:00
Issued: 18-02-2022, forecaster: schaikm

Synoptische situatie:

De stroming is zuidelijk. Lagedrukgebied Eunice (Rapid Cyclogenesis) ligt nabij Ierland en trekt komende middag en -avond over de noordelijke Noordzee oostwaarts. Het duidelijk herkenbare frontensysteem passeert in de ochtend (warmtefront) en middag (koufront) Nederland. In de avond trekt een afgesplitst occlusiedeel (gebied met hogere theta-w 850 hPa) over het noorden. In de nacht naar zaterdag trekt een trog via de Duitse Bocht naar Duitsland. Zaterdag passeert een goed doorstroomde rug, in de ochtend trekt een trog over de noordelijke Noordzee. In de avond passeert een occlusie, behorend bij een laagje dat in de avond over het noorden van het land trekt.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zitten de modellen redelijk op 1 lijn. Verschillen doen zich nog wel voor in de scherpte van de trog die in de nacht naar zaterdag over de Duitse Bocht trekt; de Harmonieversies hebben nog steeds een scherpere trog waardoor de berekende wind in het Waddengebied hoger uitvalt dan EC. Na passage van de trog neemt de wind in het Waddengebied pas definitief af. Verder is zichtbaar dat de Harmonieversies de wind en windstoten, zoals vaker het geval is, wat forser aanzetten dan EC. Het kan zijn dat de windstoten in Harmonie wat aan de forse kant zijn. Voor de verdere windbeschrijving zie het item wind hieronder. De mist op de Noordzee komende dag bij het occlusiepunt in de Harmonie uitvoer is niet heel waarschijnlijk. Het laagje dat zaterdag wordt berekend komt in de huidige modelruns zuidelijker uit en moet over het noorden van het land trekken.

Wind(stoten):

Momenteel staat er niet veel wind wegens de rug die net gepasseerd is. Vanaf nu neemt de wind geleidelijk toe, in de middag is er dan sprake van 9-10 Bft langs de kust en het IJsselmeer. Tevens in de middag en avond uitschieters in de kustgebieden tot 130 km/uur, landinwaarts is er dan sprake van uitschieters tussen 100 en 120 km/uur waarbij de hoogste uitschieters zich voor zullen doen in de kustprovincies. Vooral in het Waddengebied is er in de avond en begin van de nacht een kans dat de uitschieters nog iets hoger uit zullen vallen dan 130 km/uur, mede geholpen door de buiigheid die zich daar voordoet. In de avond neemt de wind van het zuiden af, in het zuiden en midden dan waarschijnlijk een gele waarschuwing, in het noorden pas in de loop van de nacht als de hierboven beschreven trog is gepasseerd. Zaterdag later in de middag en in de avond op passage van het laagje langs de westkust en in de westelijke kustgebieden waarschijnlijk weer zware windstoten (aan zee ca. 90 km/uur, boven land 75-80 km/uur).

Bewolking:

Momenteel middelbare bewolking op nadering van het warmtefront. Bij het warmtefront zelf stratus, vooral boven zee en in de kustgebieden. Bij het koufront is een (verscholen) CB mogelijk, toppen tot ongeveer FL140. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend in het noordelijk kustgebied en het noordoosten van het land toppen tot FL200, dan is ook onweer mogelijk. Zaterdagmiddag op passage van de occlusie gelaagde bewolking met een basis op SC/ST niveau met daarin ook enkele verscholen TCu's/Cb's, toppen rond FL120.

Zicht:

Wind zorgt boven zee voor zichtvermindering, ook icm neerslag. Hoewel de lucht in de warme sector vochtig is (Td rond 7 °C ) lijkt mist boven zee onwaarschijnlijk gezien de windsnelheid.

Neerslag:

Bij het koufront vooral in de Hap1 uitvoer duidelijk signaal voor lijnconvectie, de belangrijkste trigger is convergentie, de onstabiliteit is niet zo groot. Bij het occlusiedeel van vrijdagavond een combinatie van convectie (inzaaiing) en stratiforme neerslag. In de nacht naar zaterdag in het noordelijk kustgebied, boven het noordoosten van het land en noordelijker enkele buien, mogelijk met onweer en kleine hagel.

Temperatuur:

Vandaag in de warme sector opnieuw zeer zacht, tot 14 °C in het zuidoosten.

uimg/202202/180926_PL1812_large.gif

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten