19/09/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

10-09-2021 06:20 | KNMI | m.b.t. 10-09-2021 t/m 11-09-2021

Valid: 2021-09-10 06:20:39 - 2021-09-11 24:00:00
Issued: 10-09-2021, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

Een laag boven de Ierse Zee koerst gedurende de periode langzaam richting het zuiden van Noorwegen. In onze omgeving voert een zuidwestelijke stroming vochtige lucht aan die (op hoogte) onstabiel is van opbouw. Een trog, kort gevolgd door een hoogtetrog, bereikt aan het begin van de middag het zuidwesten en trekt in de middag en avond van zuidwest naar noordoost over het land. Zaterdagnacht en -ochtend wordt de stroming op hoogte anticyclonaal en passeert er aan de grond een zwak koufront, waardoor de onstabiliteitsdiepte sterk afneemt. De aangevoerde lucht blijft echter wel vrij vochtig onderin. Zaterdagmiddag en -avond zien we nog een ZW-NO georienteerde vore passeren (van oorsprong vermoedelijk een front), waarop de meeste neerslagactiviteit zich zal concentreren.

Modelbeoordeling:

Vandaag is de convectie een belangrijk aandachtspunt. Actueel zitten de Harmonies er goed op met in het uiterste noordoosten stevige onweersbuien die spoedig naar Duitsland zullen wegtrekken. In de loop van de middag overal onweersbuien t.g.v. de dagelijkse gang in combinatie met de trog. De modellen komen op grote schaal aardig overeen, uiteraard wel detailverschillen. Een ander aandachtspunt is de vorming van turbulentiestratus in de opklaringen vanochtend (vroeg). HAP1, H43 en Hirlam doen dit het sterkst, de andere modellen laten slechts zeer lokaal wat ontstaan. De eerste aanzet lijkt zichtbaar en we gaan er nog steeds vanuit dat er vanochtend in de noordelijke helft turbulentiestratus zal ontstaan die vervolgens de Noordzee op zal trekken. Pas in de middag is waarschijnlijk alle stratus boven land verdwenen. In de nacht naar zaterdag zien we die vooral verder landinwaarts weer terugkomen, dan in alle modellen en voornamelijk t.g.v. kustconvergentie. Het neerslagsignaal zaterdag oogt opnieuw buiig maar gezien de lage basis en geringe onstabiliteit zal er vooral in de nacht en ochtend ook lichte regen en motregen bij zitten. De meeste buienactiviteit lijkt zich te concentreren bij de vore.

Wind(stoten):

Bij een onweersbui vanmiddag/vanavond kans op windstoten 25-30 kn met als primaire bijdrage water loading. Later vandaag in het zuidwestelijk kustgebied mogelijk een 6 Bft.

Bewolking:

Convectieve bewolking, met Cb's met toppen tot ca. FL300, vanmiddag/vanavond tot FL400. In de nacht naar zaterdag dalen de toppen van het westen uit geleidelijk naar ca. FL100, TCu's, bij de vore zaterdagmiddag mogelijk FL120. Verder later vannacht en morgenochtend stratus, vooral in de noordelijke helft, zie ook de modelbeoordeling. In de middag alleen boven zee. In de nacht naar zaterdag landinwaarts opnieuw turbulentiestratus, zaterdag overdag slechts langzaam liftend en oostwaarts wegtrekkend. Zaterdagmiddag veel bewolking, geleidelijk meer convectief van aard.

Zicht:

De nevel lost vanochtend geleidelijk op, het laatst in het noordoosten. Daarna goed, in neerslag matig, mogelijk slecht. Vandaag ook boven zee lokaal nevel, mogelijk ook mist, In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend nog een kleine kans op nevel onder de turbulentiestratus in het oosten. Voor mist is er te veel wind en bewolking.

Neerslag:

Vanochtend vroeg in het noordoosten nog enkele (onweers)buien. In de loop van de middag en avond overal onweersbuien, later van het westen uit in activiteit afnemend. Daarbij is kans op hagel en veel neerslag in korte tijd (30-50 mm), het zwaartepunt ligt boven het noordoosten en oosten. Met een CAPE van ca. 1500 J/Kg en een schering van 15-25 kn zal het voornamelijk om multicells gaan. Zaterdagnacht en -ochtend af en toe lichte regen en motregen of een lichte regenbui, zaterdagmiddag vooral nabij de vore regenbuien. De toppen zijn dan (veel) te laag voor onweer.

Temperatuur:

In het oosten vanmiddag voor de buien uit mogelijk lokaal nog zomers warm.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten