19/09/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

22-08-2021 05:27 | KNMI | m.b.t. 22-08-2021 t/m 23-08-2021

Valid: 2021-08-22 05:27:24 - 2021-08-23 24:00:00
Issued: 22-08-2021, forecaster: aberson

Synoptische situatie:

Een (hoogte)laag boven de noordelijke Atlantische Oceaan heeft een hoogtetrog en (thermische) vore via de Britse Eilanden naar het noorden van ons land. Deze vore, kort gevolgd door een koufront, ligt de komende uren vrijwel stationair boven het noorden. In de hoogtetrog snoert een hoogtelaag af boven de Britse Eilanden, dat vanmiddag via Zuid-Limburg naar Duitsland trekt. Op nadering hiervan diept in de vroege ochtend de vore uit tot een kleinschalig lagedrukgebied. Dit laag, met ingedraaid occluderend frontaal systeem, blijft aanvankelijk ergens boven het noordoosten van het land liggen en trekt pas vanavond en in de nacht naar maandag naar het zuiden weg. Maandag overdag voert aan de oostflank van een hogedrukgordel ten westen van ons land een noordoostelijke stroming drogere continentaal polaire lucht aan.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de neerslaghoeveelheid de komende 12 uur in het noorden. De exacte positie van het kleinschalige laag heeft hier invloed op en wordt de afgelopen runs steeds wat oostelijker berekend waardoor grote neerslaghoeveelheden (orde 40-70 mm, mogelijk zelfs nog meer) nu plaatselijk in het gehele noorden kunnen optreden. Hiervoor staat code geel uit. Alle Harmonievarianten komen plaatselijk met extreme neerslaghoeveelheden tot zelfs 100 mm/24 uur aan toe. Dat lijkt gezien de huidige radarreflecties onwaarschijnlijk, de Harmonies lijken wat te overdrijven met hun neerslagintensiteiten. De EC 6-uurs sommen kloppen momenteel vrij aardig. Op basis daarvan zou er plaatselijk 40-70 mm kunnen vallen vandaag. Hoogste neerslagsommen worden overigens in de modellen steeds net op een andere locatie berekend vanwege het convectieve karakter.

Wind(stoten):

Op de (noord)westflank van het laagje 6 Bft. Afhankelijk van de positie van het laagje kunnen de Wadden, westkust en IJsselmeer een 6 Bft krijgen. Bij buien vanmiddag kans op uitschieters rond 25 kn (met name a.g.v. water loading).

Bewolking:

Bij buiige regen op de vore ingebedde Cb's zijn theoretisch toppen van FL250-300 mogelijk, maar veel verder dan FL230 lijken ze boven land nu niet te komen. Bij het koufront dat later rond het laag gaat occluderen grote kans op St-bewolking. Ook achter het koufront, dat nog gevolgd wordt door occlusierestanten, laten de modellen veel St-bewolking zien. Landinwaarts zou dat op dagelijkse gang grotendeels moeten oplossen, maar in de buurt van het laagje zal de St hardnekkig blijven en vanavond qua basis zelfs nog gaan zakken. Vanmiddag bij geïsoleerde convectie landinwaarts enkele Cb's met toppen tot FL300. Pas als het laag met occlusie gepasseerd is stabiliseert het onderin de atmosfeer. Maandagmiddag enkel nog wat Cu.

Zicht:

In buien matige tot slechte zichten en achter het koufront vanochtend op uitgebreide schaal nevel.

Neerslag:

Rond de vore/het laag een band met regen en ingebedde buien, boven zee en wateroppervlakken af en toe met een klap onweer. Doordat deze regenband tot stilstand boven het noorden komt zijn lokaal, zoals genoemd in de modelbeoordeling, grote neerslaghoeveelheden en wateroverlast mogelijk. Elders vooral landinwaarts op dagelijkse gang enkele single cells (max 500-1000 J/kg SBCAPE met 10-15 kn schering) met onweer. Maandagochtend in Limburg mogelijk nog wat lichte regen, daarna droog.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten