29/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

09-08-2021 05:21 | KNMI | m.b.t. 09-08-2021 t/m 10-08-2021

Valid: 2021-08-09 05:21:57 - 2021-08-10 24:00:00
Issued: 09-08-2021, forecaster: zwagers

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied ten noordoosten van Schotland trekt langzaam noordwaarts en vult op. Occlusierestanten boven het noorden en noordoosten van de FIR trekken noordoostwaarts weg. Een occluderend frontaal systeem boven Het Kanaal bereikt vanochtend het zuidwesten en verlaat vanavond het noordoosten. Een kortgolvige hoogtetrog loopt hier kort achteraan. In de nacht naar dinsdag trekt er een volgende kortgolvige hoogtetrog van west naar oost over het land. Hierbij zien we dat een barocliene zone net ten zuidoosten van het land aangeslagen wordt. Een voorlopig laatste kortgolvige hoogtetrog (met bijbehorend occlusierestant) bereikt dinsdagmiddag de noordwestkust, trekt oostwaarts en verlaat enkele uren later het oosten. Hierna begint de luchtdruk van het westen uit te stijgen.

Modelbeoordeling:

Bewolking en neerslagpatronen worden door alle modellen zowel vandaag als morgen vergelijkbaar weergeven, al zijn er nu kleine timingsverschillen. Wat opvalt is dat de Harmoniemodellen maandag bij de randstoring met een 7 Bft voor de westelijke kustdistricten komen. Dit lijkt een gevolg van de convectie, er ontwikkelt zelfs een minuscuul laag. We noemen de 6 Bft met daarbij de kans op uitschieters bij buien. Verder valt al enkele dagen op dat in het geval van opklaringen de temperaturen consequent hoger liggen dan het warmste model, ook bij wat meer wind. Soms gaat het om meerdere graden.

Wind(stoten):

De uitschieters bij de buien boven land zijn lokaal en lijken beperkt te blijven tot 30-35 kn, zeer lokaal 40 kn. In de ochtend toenemende wind op nadering van de randstoring. In de westelijke kustdistricten opnieuw seinen voor 6 Bft, zie ook modelbeoordeling. Uitschieters boven land 25-30 kn, zeer lokaal tot 35 kn. Dinsdag wordt het rustiger.

Bewolking:

In de polaire lucht veelal convectieve bewolking, bij frontale structuren steeds een kleine kans op lokaal stratus, een wat grotere kans hierop in de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend. Toppen van de (ingebedde) CB's actueel bij de occlusierestanten rond FL250, lokaal tot FL300. Bij het occluderende systeem van vandaag zien we weer een mengeling van stratiforme en convectieve bewolking. Onstabiliteitsdiepte in het meest extreme geval dan toch weer FL300. Bij de overige systemen toppen FL250.

Zicht:

Zichtverminderingen door neerslag.

Neerslag:

Bij de occlusierestanten zien we naast de buien soms ook wat meer stratiforme neerslag. Convectieve modus blijft een groot deel van de periode hoofdzakelijk single cell. De CAPE-waardes in de kustgebieden steeds in de ordegrootte 500-1000 J/kg, overdag zien we boven land door dagelijkse gang steeds vergelijkbare waardes. Buiige regen bij het occluderende frontale systeem en in de loop van de middag toch weer convectie op dagelijkse gang. In de zuidoostelijke helft neemt de effectieve schering dan toe naar 30-35 kn wat goed georganiseerde convectie met windstoten mogelijk maakt. Bij de hoogtetrog op dinsdag en de aangeslagen barocliene zone opnieuw buien met onweer. Mochten de buien in het zuidoosten vanaf de grond ontwikkelen dan zou de schering meer dan 40 knopen bedragen, maar waarschijnlijker is dat ze vanaf enige hoogte ontstaan en dan is het 25-30 kn. CAPE waardes in de nacht 400-700 J/kg, nabij het warme zeewater wat hoger. Allemaal multicelregime. Meeste neerslag wordt t/m dinsdag in het noorden verwacht, 20-30 mm.

Temperatuur:

Zie modelbeoordeling.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten