20/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

03-07-2021 12:57 | KNMI | m.b.t. 03-07-2021

Valid: 2021-07-03 05:36:43 - 2021-07-04 24:00:00
Issued: 03-07-2021, forecaster: tuenter
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Bij een hogedrukgebied boven de Alpen ligt een ZZO-NNW georiënteerde rug boven ons land en de Noordzee. Hierdoor is de stroming op lagere hoogte zwak en veranderlijk. De rug beweegt zich onder invloed van lage druk boven de Atlantische Oceaan oostwaarts en ligt zaterdag overdag boven Duitsland. Aan de westflank van de rug wordt de stroming dan zuidoostelijk en wordt duidelijk warme lucht aangevoerd. Zaterdagmiddag bereikt een NW-ZO georiënteerde frontale vore (behorende bij een lagedrukgebied ten noordwesten van Ierland) met daarin een occlusie het zuidwesten van de Noordzee. Vlak achter de occlusie bevindt een hoogtetrog. De vore en het front trekken later in de middag en avond noordoostwaarts, om het noordoosten in de nacht naar zondag te verlaten. Daarachter voert een west- tot zuidwestelijke stroming weer koelere lucht aan. In de nacht naar zondag volgt er nog een (zwakke) hoogtetrog. Zondagmiddag volgt er een volgende hoogtetrog dat van zuid naar noord over het land trekt, tevens ontstaat er aan het einde van zondagmiddag / begin zondagavond boven het noordoosten en het noorden van Duitsland in deze vore een (secundair) lagedrukgebied.

Modelbeoordeling:

Het gebied met St en mist boven de Noordzee wordt het best gepakt door Hap1 en Hap3 en vrijwel gemist door alle andere modellen. Omdat Hap1 het gebied wat te uitgebreid is, volgen we Hap3 met als kanttekening dat Hap3 het gebied boven het land berekent en dat gebeurt nu niet en gaat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren door de (zwakke) oostelijke wind. Komende nacht zijn alle modellen (ook EC en Hirlam) op lijn dat er landinwaarts enkele mistbanken gaan ontstaan, met als voorkeursgebied het noordoosten, hier staat de minste wind en is de vochtigheid het hoogst. Een ander aandachtspunt is de convectie zaterdagmiddag en -avond. Op de occlusie maar vooral op de hoogtetrog ontstaan pittige (onweers)buien. De Harmonies zijn hierin het meest uitgesproken. Qua timing is er weinig verschil. Wel lijkt het zwaartepunt van de buien zich langzaam in de richting van Limburg te verplaatsen ipv het zuidwesten, vooral te zien in de Harmonies. Voor de convectie van zondag lopen de modellen nog wat uiteen qua timing en gebieden. Het lijkt er wel op de de zwaarste buien in het oosten en noordoosten gaan voorkomen, daar is de cape het hoogst en de convectie wordt daar ook versterkt door de vorming van het secundaire lagedrukgebied.

Wind(stoten):

Bij de buien zaterdagmiddag/avond mogelijk kans op windstoten, de meeste Harmonies komen met uitschieters van ca. 30 kn (voornamelijk veroorzaakt door waterloading en verdamping). Wanneer de convectie niet vanaf de grond gevoed kan worden gaan de windstoten er in de avond snel uit. Bij de buien van zondag lijken de zwaarste windstoten (ca. 30 kn) in Duitsland voor te komen.

Bewolking:

Boven zee voor de kust van Noord-Holland een gebied met St. Door de aantrekkende wind zal deze in de loop van zaterdagmiddag verdwijnen. Zaterdagochtend bij optrekkende mist kans op kortstondige ST. Zaterdagmiddag bij de occlusie en vooral bij de hoogtetrog (geclusterde) CB's met toppen tot FL250-300, lokaal tot FL350. De nacht naar zondag nabij de tweede hoogtetrog een enkele (ingebedde) CB op middelbare onstabiliteit. Toppen rond FL200, dus onweer is mogelijk.Verder zondagnacht lokaal kans op ST. Zondag overdag opnieuw CBs met in het oosten mogelijk geclusterd en vooral daar de hoogste toppen (FL250-300).

Zicht:

Boven zee bij de occlusie grote kans op nevel en mist, zaterdagmiddag afnemende kansen. Zaterdagnacht met name in het noord(oost)en kans op stralingsmist(banken). In buien zaterdagmiddag en avond matige tot slechte zichten. Zondagnacht na de buien in de vochtige lucht opnieuw kans op nevel en mistbanken, zondag overdag in buien terug lopende zichten. Hap1 laat als enige zondagnacht/ochtend een groot mistgebied vanuit het Kanaal de Noordzee optrekken. Dat honoreren we niet.

Neerslag:

Zaterdag bij de occlusie/hoogtetrog buiige regen en geleidelijk ook enkele pittige (onweers)buien, met kans op hagel en onweer. CAPE in de modellen zaterdagmiddag en -avond rond 1500 J/kg. Alle modellen hebben de hoogste CAPE voor het zuiden, waarbij HAR40 (en de Harmonie-EPS) bij de opeenvolgende uitvoer meer voorkeur krijgen voor het zuidoosten. Verder een shear van 20-30 kn, convectiemodus hierdoor multicell. Onder invloed van de tweede zwakke hoogtetrog zondagnacht en ochtend voor het oosten buiige regen. Zondagmiddag ligt de hoogste CAPE op de oostgrens en bedraagt 1000-1500 J/kg, met een shear van 20-30 kn geeft dit wederom multicell.

Temperatuur:

Zaterdagmiddag door aanvoer van warmere lucht in het midden rond 25°C, vanaf zondag wordt er met een zuidwestelijke stroming koelere lucht aangevoerd.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten