20/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

29-06-2021 05:35 | KNMI | m.b.t. 29-06-2021 t/m 30-06-2021

Valid: 2021-06-29 05:35:40 - 2021-06-30 24:00:00
Issued: 29-06-2021, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag boven het westen van Frankrijk beweegt via Centraal- en Noordoost-Frankrijk naar Duitsland, waar het woensdagochtend aankomt. Op hoogte is de stroming zuidelijk maar wordt hierdoor geleidelijk oostelijk. Een thermisch laag boven het noordoosten is vrijwel stationair. De lucht nabij dit thermische laag is zeer vochtig (waterinhoud 36-38 mm, lokaal meer). Vanmiddag transformeert het laagje geleidelijk in een NO-ZW georiënteerde vore die in de nacht naar woensdag en woensdagochtend oostwaarts het land verlaat. In de loop van de middag en avond stroomt op lagere hoogtes koelere lucht binnen vanuit het noord(west)en terwijl er op hoogte vanuit het oosten warmere lucht naar de noordflank van het hoogtelaag stroomt. Pas woensdag zien we ook op hoogte minder zachte en vochtige lucht binnenstromen, de thetaw neemt van het zuiden en westen uit duidelijk af, maar de warme vochtige lucht (in de warme sector) blijft in het noordoosten op hoogte nog lange tijd aanwezig. Het is lastig om er een koufront in te analyseren doordat dagenlange convectie de lucht doorgemengd heeft. Het geoccludeerde deel, dat zich nu nog boven het westen van Frankrijk bevindt, trekt woensdag dan nog van zuidwest naar noordoost over het land.

Modelbeoordeling:

De modellen blijven veel moeite hebben met de positie en evolutie van de buien(restanten) van deze nacht/vroege ochtend. Voor vanmiddag verschillen de modellen (mogelijk mede daardoor) ook behoorlijk. Niet alleen met plaats/tijd van de buien, maar ook met het binnenstromen van de drogere en koelere lucht. Er is echter wel een grote lijn zichtbaar. Vanmiddag/vanavond worden vooral bij en ten (zuid)oosten van de vore onweersbuien verwacht, in de zuidoostelijke helft dus, terwijl de warmteadvectie (opglijding) aan de noordflank van het hoogtelaag juist voor wat (buiige) regen in het noorden zorgt. Ten noordwesten van de vore kunnen de buien door de gevormde inversie niet (zomaar) meer vanaf de grond ontstaan, daar zal het alleen om middelbare onstabiliteit gaan en is de kans op onweer en andere randverschijnselen aanzienlijk kleiner. De advectieve mist boven het zuidwesten van het land zit vrij aardig in de modellen, de (turbulentie)stratus daarentegen wordt behoorlijk onderschat. De komende uren neemt het stratus-signaal nog toe in de modellen, daarna tijdelijk af t.g.v. dagelijkse gang maar door convergentie bij de vore ook snel weer toe en in de nacht naar woensdag en woensdagochtend boven het zuidoosten verder verslechterend t.g.v. dagelijkse gang en stuw (mogelijk tot aan dek). Het is dus de vraag of we de stratus nog (tijdelijk) geheel kwijtraken vandaag.

Wind(stoten):

Vandaag worden er geen noemenswaardige windstoten meer verwacht. De bases liggen vrij laag en ook de wind op hoogte is ook niet van dien aard. In de kustdistricten kans op een 6, we volgen Harmonie.

Bewolking:

Cb's met toppen tot FL250-300, lokaal FL350, bij en zuidoost van de vore vanaf de grond, elders vanaf boven de inversie. Vooral in de noordwestelijke helft tevens ingebed in stratiforme bewolking. Momenteel op veel plaatsen stratus, geleidelijk grotendeels oplossend. In de vore blijft er waarschijnlijk de hele dag kans op stratus, in de avond en nacht neemt die kans verder toe. Woensdag van het zuidwesten uit sterk afnemende onstabiliteitsdiepte, de opbouw lijkt dan hoofdzakelijk stabiel. De profielen blijven wel erg vochtig met waarschijnlijk veel bewolking.

Zicht:

In het zuiden en midden momenteel nog nevel en mist, deels advectief, deels uitstraling, zal de komende uren geleidelijk oplossen. Boven zee is de mist inmiddels verdwenen, conform de modellen. Vervolgens zijn zichtverminderingen alleen nog het gevolg van neerslag. In de vore in de loop van de avond en nacht naar woensdag ook buiten neerslag matige tot slechte zichten, woensdagochtend in het (uiterste) zuidoosten moeizaam oplopend.

Neerslag:

Verspreid over het land nog enkele buien(restanten), geleidelijk verder in activiteit afnemend. Vanaf het middaguur in en nabij de convergentie-zone nieuwe buien, waarschijnlijk vooral in het noordoosten, oosten en zuidoosten. CAPE-waarden daar in de orde van 1000-1500 J/kg, elders aanzienlijk minder, overwegend multicel met schering 20-30 kn. De stroming is zwak en de buien kunnen wat langer op een plek blijven hangen en houden het lang vol. In het noorden (buiige) regen door de warmteadvectie/opglijding, vooral in de avond en nacht naar woensdag en woensdagochtend. Woensdag perioden met (soms buiige) regen, de onweerskansen nemen van het zuidwesten uit snel sterk af.

Temperatuur:

Zwoel, in de loop van de middag en avond van het zuidwesten uit koeler.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten