19/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

27-06-2021 05:33 | KNMI | m.b.t. 27-06-2021 t/m 28-06-2021

Valid: 27-06-2021 05:33:25 - 2021-06-28 24:00:00
Issued: 27-06-2021, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Tussen een zich ontwikkelend laag boven het westen van Frankrijk en een west-oost georiënteerde gerichte hogedrukuitloper boven de Noordzee staat boven onze omgeving een oostelijke stroming waarmee geleidelijk warmere en drogere lucht aangevoerd wordt. Een hoogtelaag, om 00 UTC ten westen van Bretagne beweegt eerst zuidwaarts richting de Golf van Biskaje, maar buigt vanaf de middag noordoostwaarts af richting Bretagne, waar het vervolgens tot maandag 12 UTC zal blijven ronddraaien. Een thermische vore nadert in de loop van de middag en -avond het zuiden, trekt noordwaarts en verlaat maandagochtend het noorden. Hiermee stroomt ook aanmerkelijk vochtigere lucht binnen. Vanaf de middag bouwt er op 500 hPa een zuidoost-noordwest georiënteerde hoogterug op boven de noordoostelijke helft van het land. Ten zuidwesten hiervan wordt de bovenstroming diffluent. Maandagochtend bereikt mogelijk een thermisch laag het zuiden, om vervolgens gedurende de dag noord tot noordoostwaarts over het land te trekken.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de convectie, die zich waarschijnlijk in twee periodes zal manifesteren: (1) vandaag in de loop van de middag en avond en (2) maandag overdag, waarschijnlijk het zwaartepunt in de middag en avond. Waar de modellen voor vandaag een behoorlijk eenduidig beeld schetsen van een ontwikkelende (multicel)lijn op de thermische vore, zien we op maandag nog behoorlijke regionale verschillen als het gaat om de locatie van het thermische laag en de zwaarste convectieve activiteit. De Harmonies hebben het zwaartepunt van de convectie maandagmiddag echter consistent boven het oosten en noordoosten en vooral boven Duitsland, EC voornamelijk boven de oostelijke helft. Hirlam00 wijkt nog steeds het meest af van de overige modellen als het gaat om de positie van het laagje op maandag. Al met al gaan we uit van de meeste convectieve activiteit boven het oosten en noordoosten, waar de T het hoogst oploopt en daarmee ook de CAPE.

Wind(stoten):

Bij de buien later vanmiddag en vanavond komen de Harmonies in het zuiden met 30-35 knopen, zeer lokaal mogelijk 40 kn zien. Het primaire mechanisme van deze windstoten is verdamping in een droge laag onder een relatief hoge wolkenbasis. Over de Ardennen zien we vanavond een buiengebied dat zich naar de warmste lucht verplaatst, zeer lokaal zien we daar 45-50 knopen. Meer naar het noorden toe zullen deze windstoten niet voorkomen, de buien deactiveren en de grenslaag stabiliseert. In het noordwestelijk kustgebied zien we in de Harmonies vanavond wel signalen voor een NO 6 Bft. Bij de buien van maandag zal impulsuitwisseling relatief een grotere bijdragen geven. Bij de zwaarste exemplaren zien we in de Harmonies windstoten van lokaal 50 kt boven Duitsland.

Bewolking:

Boven zee Sc-bewolking met lokaal ook stratus. Overdag aanvankelijk slechts wat Cu met hoge basis, een subtiele inversie rond FL100 lijkt verdere ontwikkeling aanvankelijk tegen te houden. Later in de middag, maar vooral in de avond op nadering van de thermische vore een west-oost georienteerd gebied met (geclusterde) Cb's, dan toppen FL250-300. Op hoogte hellen de profielen iets meer voorover. Op nadering van het thermisch laag is er maandagochtend in het zuiden al kans op Cb's met toppen tot FL350-400. De bases van deze buien liggen iets lager met 2500-3000 vt.

Zicht:

Vannacht in het westen en noorden nevel. Boven zee is niet helemaal uit te sluiten dat er ergens mist ontstaat, maar actueel zien we het nergens. Geleidelijk wordt aangevoerde lucht eerst droger, alvorens maandag weer vochtige lucht binnenstroomt. Vooral op de zuidelijke Noordzee neemt de kans op mist dan toe. Boven land nevelig en lokaal kans op een mistbank, in het zuiden kans op mist vooral daar waar het geregend heeft.

Neerslag:

Later in de middag bereikt een gebied met onweersbuien het zuiden en beweegt in de avond noordwaarts. Vanwege de hogere effectieve schering (20-30 kn) en de hoge CAPE-waardes boven België (daar 2000+ J/kg) komen deze buien als goed georganiseerde multicells het zuiden binnen. Boven ons land zijn de CAPE-waardes met 500-1000 J/kg beduidend lager. We zien de activiteit van de buien naarmate ze noordwaarts bewegen ook vrij snel afnemen. De volgende buiensituatie voor maandag is in detail dus nog wel onzeker (zie modelbeoordeling). Duidelijk is dat de effectieve schering met het naderbij komen van het hoogtelaag in het oosten 25-30 wordt, in het midden/westen toe 30-40 knopen. Daarbij is de waterinhoud erg hoog, PW 35-40 mm. De timing zorgt ervoor dat de buien waarschijnlijk vanaf de grond kunnen ontstaan (in ieder geval in het midden en oosten). CAPE ligt met name in het oosten/noordoosten hoog met 1500-2000 J/kg, lokaal 2000-2500. Waarschijnlijk zal het maandag overdag dus gaan om goed ontwikkelde multi-cells. Met name in het oosten lijken de kansen op hagel groot gezien de progtemps en het graupel-signaal dat Harmonie geeft. Onzekerheid in koers en timing van buien(restanten) uit België zorgen er mogelijk voor dat de convectie vanaf de grond in het westen en zuidwesten moeizaam wordt.

Temperatuur:

Qua temperatuurverloop volgen we de Harmonies. Vandaag op veel plaatsen 25-28°C. In het noordelijk kustgebied blijven de temperaturen zondag wat achter. Maandag in het oosten en noordoosten lokaal mogelijk 30 graden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten