27/11/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

18-06-2021 05:04 | KNMI | m.b.t. 18-06-2021 t/m 19-06-2021

Valid: 2021-06-18 05:04:46 - 2021-06-19 24:00:00
Issued: 18-06-2021, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven West-Frankrijk trekt noordwaarts en ligt vanavond nabij de Theemsmonding. Daarna trekt het laag (met ingedraaide occlusie) via East-Anglia en vervolgens het noorden van de FIR naar het Skagerrak, waar het zaterdagmiddag aankomt. Bijbehorend noord-zuid georiënteerd koufront (thetaw925 van ongeveer 17°C) bereikt aan het begin van de nacht naar zaterdag het zuidwesten, trekt noordoostwaarts en passeert zaterdagmiddag de oostgrens. Het koufront blijft in de buurt van het uiterste zuidoosten slepen en trekt later zaterdagmiddag weer noordwaarts als warmtefront, daarbij kantelend naar een WZW-ONO-oriëntatie. Zondag 00 UTC ligt het warmtefront boven het midden van het land. In de warme lucht passeren vanochtend, vanmiddag en -avond thermische vores. De tweede thermische vore gaat gepaard met een kortgolvige hoogtetrog op 500 hPa, die vrijwel dezelfde koers volgt. Aan het einde van zaterdagavond ligt er een volgende thermische vore boven België.

Modelbeoordeling:

Inmiddels hebben enkele buien het zuiden van het land bereikt. Ze gaan plaatselijk gepaard met veel ontladingen, regen en hagel. Ze zijn veel kleiner dan Harmonie ons wilde doen geloven en ook veel later. Het westen van het land lijkt vooralsnog alleen buienrestanten te krijgen, wel vrij veel regen maar geen onweer. HAP1 heeft de mist en stratus boven zee nog steeds het beste te pakken.

Wind(stoten):

De windstoten bij de buien van vanochtend zijn verder afgebouwd en er zijn tot nu toe ook niet gemeten. Vanmiddag en -avond komen vrijwel alle Harmonievarianten met lokaal zware windstoten bij buien van de tweede vore. Wel is het aantal plekken waar zware windstoten berekend worden afgenomen t.o.v. de vorige run. Omdat er gezien de timing nog geen sprake is van een grondinversie en er sprake is van een vrij droge laag onder de bui is het aannemelijk dat er inderdaad forse windstoten voorkomen a.g.v. versnelling door verdamping van neerslag. Wellicht dat ook water loading een bijdrage levert. Ten zuiden van het laagje boven de Noordzee is een knijpzone aanwezig waarin de wind fors toeneemt, hierbij laat Harmonie windstoten tot 70 km/u zien (minder dan in de vorige run).

Bewolking:

Voor de mist en stratus boven de Noordzee volgen we HAP1. Later zien we de mist en stratus zich concentreren nabij het laag. Bij de buien van vannacht Cb's 7000-8000 vt, toppen FL450 en hoger. Nabij de tweede vore opnieuw Cb's met toppen boven FL450, de basis ligt nu rond 4000-5000 vt.

Zicht:

Boven zee mist, we volgen HAP1. Later ook bij het laag mist. Verder zichtverminderingen door neerslag.

Neerslag:

Bij de eerste vore onweersbuien vanaf enige hoogte. Schering 1.5-6 km rond de 30 kn. CAPE het hoogst in het zuidoosten, daar nog maximaal 1000 J/kg, maar de buien lopen over het midden noordwaarts. Convectiemodus: multicels, goede organisatie, buien blijven lang leven. Vanmiddag meer dan 2000 J/kg aan CAPE, schering 0-6 km in het gebied waar de buien ontstaan 30-40 kn. De buien lopen wel noordwaarts naar een gebied met nog hogere scheringswaardes, maar tegen de tijd dat de buien hier aankomen begint zich weer een grondinversie te vormen. Op basis van de combinatie van schering/CAPE worden de zwaarste buien in het westen en noorden verwacht (dat valt ook wel te begrijpen, want de schering is het grootst nabij het frontvlak). Lokaal kunnen er enkele tientallen mm regen vallen. Ook is er met name vanmiddag en -avond kans op grote hagel (2-5 cm).

Temperatuur:

Vandaag in het zuiden en oosten nog 30+, zaterdag is het nog erg onzeker. EC en Hirlam laten wederom ongeveer 28°C zien in het zuidoosten, Harmonie is iets kouder. De onderlinge verschillen zijn wel kleiner geworden t.o.v. de vorige run.

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten