24/06/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

02-06-2021 11:06 | KNMI | m.b.t. 02-06-2021 t/m 03-06-2021

Valid: 2021-06-02 11:06:54 - 2021-06-03 24:00:00
Issued: 02-06-2021, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een omvangrijk hogedrukgebied boven Scandinavië voert een oostelijke stroming continentaal polaire lucht aan. Een hoogtelaag boven Denemarken trekt noordwestwaarts en bereikt vanavond het Noordzeedistrict Vissersbank, waar het vervolgens blijft liggen. Tegelijkertijd beweegt een lagedrukgebied boven de Keltische Zee via Ierland verder noordwaarts. Een vore vanuit dit laag boven het noorden van Frankrijk, trekt eveneens noordwaarts en zal aan het einde van de middag west-oost georiënteerd het uiterste zuiden bereiken. Vanavond en vannacht trekt de vore noordwaarts over ons land en komt donderdagochtend ten noorden van de Wadden te liggen. Ten zuiden van deze vore wordt duidelijk vochtigere lucht aangevoerd, thetaw850 stijgt in het zuiden naar 15/16°C aan het einde van de avond en dauwpunten liggen daar momenteel op 16-18°C. Voordat de grondinversie ontstaat is de aanwezige lucht nog droog. Donderdag overdag vinden er landinwaarts door de differentiële opwarming weer drukdalingen plaats, waardoor er een nieuwe thermische vore boven het oosten van het land ontstaat. Een ZO-NW georiënteerde hoogterug bereikt donderdagmiddag het zuidwesten, trekt noordoostwaarts en ligt aan het begin van de nacht naar vrijdag van noordwest naar zuidoost.

Modelbeoordeling:

De aandacht gaat uit naar de mogelijke convectie. Alhoewel de buien boven België vanavond op de dagelijkse gang weer grotendeels zullen instorten, lijkt het waarschijnlijk dat deze vanavond in activiteit afnemend het uiterste zuiden zullen bereiken, al dan niet geholpen door de outflow van de Belgische buien. Dat laatste is ook een belangrijk aandachtspunt voor de kleine luchtvaart, aangezien de windvlagen het zuiden zouden kunnen bereiken zonder dat er daadwerkelijk neerslag valt. Komende nacht bij het hoogtelaag boven de Duitse Bocht mogelijk forse onweersbuien. Donderdag overdag komen alle modellen in de oostelijke helft met onweersbuien op dagelijkse gang in de (thermische) vore, als de aangevoerde lucht inmiddels vochtig genoeg is. Boven het westen ligt dan inmiddels een dikterug, terwijl west van de thermische vore de wind al aanlandig is. Er is consensus over de oostelijke helft, maar Hirlam en EC hebben de thermische vore net wat minder geprononceerd boven het oosten en laten de buien daardoor al westelijker ontstaan. We gaan voorlopig uit van de Harmonies die kleinschalige effecten beter meenemen.

Wind(stoten):

Vanmiddag vooral langs de west- en zuidwestkust zeewind. In/bij de vore weinig wind, in de avond sterk beïnvloed door outflow, de Harmonies geven een indicatie voor windstoten van 30-40 kn in het uiterste zuiden van het land. De lucht onderin is erg droog, windstoten bij de buien zijn dus goed te verklaren. Bij de buien van donderdag zien we dit alleen in het noordoosten en uiterste oosten, waar de buien wat beter georganiseerd kunnen zijn. De dauwpunten zijn echter relatief hoog en er staat weinig wind op hoogte.

Bewolking:

Boven het uiterste zuiden vanavond mogelijk Cb's met bases rond 4000 vt en toppen FL350, maar dit is nog onzeker. Waarschijnlijker zijn restanten van middelbare onstabiliteit. Donderdag overdag in de oostelijke helft Cb's met toppen FL300-FL350, mogelijk overshooting naar FL400.

Zicht:

In buien matig, vooral donderdagmiddag en -avond lokaal slecht zicht. Bij en vooral zuid van de vore vooral boven zee kans op teruglopend zicht vanwege hoge dauwpunten boven relatief koud zeewater.

Neerslag:

Vanaf vanavond in het zuiden een toenemende kans op een regen- of onweersbui. Schering laag, dus weinig organisatie. Deze buien hebben een hoge CAPE, maar entrainment van droge lucht zal een rol spelen. Vanaf de grond kunnen deze niet ontstaan gezien het moment van de dag, tenzij er een goede outflow plaatsvindt. In het geval dat er buien zijn dan van het multiceltype, met schering tussen 20 en 30 kn en CAPE rond 500 J/kg. Donderdag overdag meer CAPE daarbij: Harmonie komt lokaal met meer dan 2500 J/kg, ook Hirlam berekent ruim 2000 J/kg in het uiterste oosten. Zelfs EC MLCAPE laat in het noordoosten lokaal 1500+ J/kg zien. De 0-6 km windschering is donderdagmiddag ongeveer gelijk aan de effectieve windschering en loopt uiteen van 10-15 kn in het zuidwesten tot ca. 30 kn in het uiterste noordoosten. De lijn ten noordoosten waarvan de effectieve windschering boven de 20 knopen ligt loopt ongeveer van Den Helder (te veel CIN daar) naar de Achterhoek. Convectiemodus bij de thermische vore loopt dus ook uiteen van pulse buien in het zuidoosten tot multicells in het oosten en noordoosten. Met de berekende CAPE-waarden is bij de thermische vore overal grote hagel mogelijk, maar in het zuidoost en is dat evt. waarschijnlijk slechts zeer lokaal en kortdurend. In het oosten en noordoosten kunnen de buien zich echter beter organiseren en is de kans op wat grotere hagel van meer dan 2 cm groter. Van de Harmonies komen HAP3 en HAQ2 met een duidelijk signaal hiervoor in de graupelkolom (>20 kg/m2), HAP1 en HAP2 zijn wat rustiger wat de hagel betreft. Echt heel dik ziet het CAPE-profiel er niet uit met een maximaal temperatuurverschil van ongeveer 4°C. Opgelegd is de grote hagel dus nog niet. Het CAPE-SHEAR product in Hirlam komt voor Friesland t/m de Achterhoek op 45-55 uit. Bovendien kan er vanwege een geringe bovenstroming van circa 10 kn en een PW van 30-35 mm lokaal veel regen in korte tijd vallen. De Harmonies geven soms signalen van zeer lokaal 40 mm in een uur tijd.

Temperatuur:

De dagelijkse gang zit het beste in Harmonie. In het zuiden vanmiddag 29°C, TAF-guidance laat dat ook zien. Donderdag speelt de aanwezigheid van bewolking en ook de aanlandige wind een rol bij het opwarmen. Het oosten kan dan nog 28°C halen.

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten