28/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

29-01-2021 05:42 | KNMI | m.b.t. 29-01-2021 t/m 30-01-2021

Valid: 2021-01-29 05:42:01 - 2021-01-30 24:00:00
Issued: 29-01-2021, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Een brede WNW-OZO georienteerde frontale zone ligt boven ons land, aan de grond gekenmerkt door een markante wind- en dauwpuntsprong, om 03 UTC van Schiphol naar de Achterhoek. Een volgende occlusie trekt van zuidwest naar noordoost over ons land en stagneert overdag boven het uiterste noordoosten. De frontale vore trekt langzaam noordoostwaarts en stagneert vanmiddag boven het noordoosten. Zuid van de frontale vore wordt de stroming westelijk en wordt zachte maritieme lucht aangevoerd, die overdag geleidelijk onstabiel van opbouw wordt, deels ook door kou-advectie in de bovenlucht. Noord van de frontale vore blijft met een oostelijke stroming koude lucht aangevoerd worden. Uiteindelijk begint de lagedrukzone in de avond geleidelijk zuidoostwaarts te bewegen en wint de koude lucht vanuit het noordoosten terrein. Zaterdag breidt een rug vanuit een hoog bij IJsland zich uit richting ons aandachtsgebied. Zaterdag overdag trekt nog wel een golf in het polaire front via België en Noord-Frankrijk oostzuidoostwaarts.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste aandachtspunt is de positie van de frontale vore, aangezien noord hiervan de neerslag grotendeels in de vorm van sneeuw valt. Tussen de modellen, maar ook tussen de verschillende modelruns, zijn nog steeds kleine verschillen te zien. Deze verschillen hebben echter wel grote gevolgen; Hap1 heeft voortdurend de meest zuid(west)elijke begrenzing, ca. 10-20 km zuidwestelijker. Dit model lijkt onderin echter te koud (te lage Tw), waardoor het langer duurt voordat de Tw richting nul gaat. De accumulaties in HAP1 zijn in Groningen niet realistisch en te zuidwestelijk. Tevens berekenen de modellen op de overgang van de warme naar de koude lucht in het uiterste noordoosten een smalle zone met ijzel of ijsregen wat eveneens een aandachtspunt is. In Hirlam is het signaal het duidelijkst, echter, in dit model is aan de grond eigenlijk niet of nauwelijks sprake van temperaturen onder nul. Vanavond zal de neerslag van het noordoosten uit overgaan in sneeuw, maar dan neemt de intensiteit van de neerslag al behoorlijk af. In Hirlam gaat deze zuidwaarts verplaatsing echter uren langzamer, dit verwerpen we voorlopig.

Wind(stoten):

Noord van het laag seinen voor 6 tot 7 bft, uit het oosten tot zuidoosten. Deze verdwijnen pas in de nacht naar zaterdag wanneer het laag naar Duitsland wegtrekt. Zuid van de frontale vore W 6, aanvankelijk 7 Bft en vlagen tot 25-30 knopen.

Bewolking:

Bij en noord van de frontale vore aanhoudend veel lage bewolking, de laagste basis nabij de frontale vore met aanvankelijk toppen tot FL080. Verder op nadering van de volgende frontale zone een steeds dikker gelaagd pakket, waarbij de twee bewolkingszones naarmate de tijd vordert gaan samensmelten. Ten zuiden van de frontale zone overdag geleidelijk een onstabiele opbouw met toppen rond FL150, in het uiterste zuiden lokaal mogelijk FL200.

Zicht:

Bij de vore slecht en heel lokaal ook mist. In motregen is ook daarbuiten sprake van slechte zichten. In eventuele sneeuwval in het noordoosten slechte zichten, in intensievere sneeuwval mogelijk zichten beneden de 1000 meter. Zuid van de occlusie in de zachte lucht geleidelijk goede zichten buiten neerslag.

Neerslag:

Op de occlusie regen, 10-20 mm, in het noorden lokaal nog wat meer. In een strook van de Dollard in oostzuidoostelijke richting berekenen alle modellen sneeuw van betekenis, accumulaties zijn in die strook in de orde 5-10 cm, lokaal 10-15 cm. Het criterium voor code oranje wordt boven Duitsland in genoemde strook waarschijnlijk ruimschoots gehaald. Boven Groningen wordt deze kans uiterst klein ingeschat. Hirlam/EC komen nog steeds met 1-3 cm. Op de grens van sneeuw en regen zien we diverse mengvormen terug met daarbij ijsregen en zeer lokaal ook ijzel. Dit laatste is het meest prominent aanwezig in Hirlam, op enige hoogte is een duidelijke smeltzone aanwezig. Het is echter de vraag hoe de wegdektemperaturen dan zijn. Momenteel liggen die nog boven nul en vertonen ze nauwelijks daling. Bovendien komen we niet vanuit een koude situatie maar andersom. Ook met het zuidwaarts bewegen van de frontale zone blijven in een smalle zone mengvormen aanwezig. Verder zuid van de frontale zone zien we vanmiddag een convectief signaal. CAPE ligt rond 200 J/kg, schering is ca. 20 knopen, dus een enkele multi-cel is mogelijk in het zuiden. Gezien de mogelijke toptemperaturen is in het uiterste zuiden een klap onweer zelfs niet uitgesloten. Op de van oorsprong meest noordelijke occlusie is komende nacht in het noorden ook nog wat lichte (onderkoelde) coalescentie-neerslag mogelijk. De storing van zaterdag gaat zuid langs, maar de neerslag is wel een aandachtspunt voor het uiterst zuiden, met name EC geeft nog wat sneeuw in Zuid-Limburg en Zeeuws Vlaanderen.

Temperatuur:

Grote temperatuurverschillen, in de (valse) warme sector in het zuiden 10-11°C. In het uiterste noordoosten net boen nul. Tx ca. 2°C. Overdag blijven de verschillen bestaan met een grote gradient boven het noordoosten. Vrijdagavond zal de temperatuur van het noordoosten uit onder nul gaan dalen a.g.v. kou-advectie .

Verwachtingen/waarschuwingen | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten