20/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

21-01-2021 05:50 | KNMI | m.b.t. 21-01-2021 t/m 22-01-2021

Valid: 2021-01-21 05:50:29 - 2021-01-22 24:00:00
Issued: 21-01-2021, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een uitdiepend lagedrukgebied (Christoph) ten oosten van Schotland staat in onze omgeving een krachtige zuidwestelijke stroming. Het actieve koufront verlaat tussen 05 en 06 UTC het land. Daarachter wordt maritiem polaire lucht aangevoerd, waarbij geleidelijk en mede onder invloed van de jet de onstabiliteitsdiepte toeneemt. Later vanavond en in de nacht naar vrijdag trekt een volgende randstoring, 06 UTC ten westen van Bretagne, van zuidwest naar oost over het land. Het zuidoosten komt dan kortdurend in de warme sector terecht. Daarachter stroomt vrijdag met en westelijke stroming maritiem polaire lucht over ons land uit.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien lijkt de onzekerheid beperkt. Het koufront lijkt iets sneller te lopen in werkelijkheid en verlaat kort na 05 UTC het noordoosten. De buiigheid later vandaag langs de kust, zichtbaar in alle modellen, lijkt het gevolg van een combinatie van fetch vanuit Het Kanaal en kustconvergentie. Belangrijk aandachtspunt is de koers van de volgende randstoring. De wind aan de warme kant van de storing kan kortdurend weer flink aantrekken. Alle modellen laten dat zien, hoewel de koers van de storing nog wel iets verschilt tussen de verschillende modellen, maar in de meeste modellen trekt het van westelijk Noord-Brabant naar Twente. Hirlam wijkt vooral af qua treksnelheid: het laagje trekt 2-3 uur later het land uit.

Wind(stoten):

Bij het koufront komen ook landinwaarts zware windstoten voor tot rond 80 km/uur, in de kustgebieden 90-100 km/uur, lokaal aan de noordwestkust eerst 110 km/uur. Boven het noorden van de FIR zijn overigens wel windstoten mogelijk tot circa 120 km/uur. In de ochtend geleidelijk afnemende wind. Overdag verder afnemende wind, maar vooral in de avond wanneer de randstroring over het zuidoosten/oosten van ons land trekt. Op de zuidflank ervan komt Limburg nog even in het windveld terecht, mogelijk komt het daar dan weer tot zware windstoten.

Bewolking:

Nabij het koufront vrij ondiepe lijnconvectie. Overdag convectieve bewolking met vooral in de middag en avond bij buien toppen tot FL150-180. Bij de randstoring donderdagavond en vrijdagnacht stratiforme bewolking, ook met toenemende kans op stratus, met name nabij de randstoring waar de wind afneemt. Vrijdag overdag voornamelijk ondiepe Cu/Sc, toppen rond 4000 vt.

Zicht:

Goed, in neerslag matige zichten.

Neerslag:

Op passage van het koufront een relatief smalle zone met intensieve regen. Achter het front, in de polaire lucht vooral door de toenemende fetch een buienlijn boven de zuidelijke Noordzee, die in de middag iets het land oploopt. CAPE toenemend tot max. 200-500 J/kg. Toptemperatuur tot -30 C, dus onweer is met name boven zee niet geheel uitgesloten. Effectieve schering is ongeveer 30-40 kn, dus organisatie is goed mogelijk. Bij de randstoring later vanavond en vrijdagnacht enige tijd regen. De neerslag lijkt uiteindelijk vrijwel het gehele land te gaan bedekken, in het uiterste noordwesten deels door inzaaiing. Ardennen maakt kans op (natte) sneeuw, mogelijk op Vaalserberg ook een enkele vlok natte sneeuw.

Temperatuur:

Tx rond 8 graden, in de nacht naar vrijdag Tn 5 gr in het noordwesten tot +1 in het zuidoosten.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten