29/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

10-10-2020 06:14 | KNMI | m.b.t. 10-10-2020 t/m 11-10-2020

Valid: 2020-10-10 06:14:33 - 2020-10-11 24:00:00
Issued: 10-10-2020, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een sturend lagedrukgebied bij de zuidwestpunt van Noorwegen trekt (zowel aan de grond als op hoogte) langzaam zuidoostwaarts langs de naar Denemarken waar het zondagochtend aankomt. Met een westelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een kortgolvige hoogtetrog, met T500 hPa van ca. -32°C, ligt om 06 UTC N-Z georienteerd over onze omgeving en trekt oostwaarts. Een volgende kortgolvige hoogtetrog beweegt vandaag over de westelijke Noordzee ZZO-waarts en beweegt in de avond ZO-waarts over ons land. Met deze hoogtetrog uit beweegt een golf in een barokliene zone over de oostkust van de Britse Eilanden mee en trekt vanaf het einde van de middag met een klein afgesloten laagje over het midden van ons land OZO-waarts. In de nacht naar zondag beweegt een volgende kortgolvige hoogtetrog met de koudste bovenluchten over ons land zuidoostwaarts. In het gronddrukpatroon zien we in de nanacht en zondagochtend nog een zwakke trog over het uiterste zuidwesten van de FIR en Zeeland richting België bewegen. Zondag overdag zijn de bovenluchten weliswaar iets minder koud maar de onstabiliteitsdiepte is nog steeds dermate diep dat stevige buien de gehele dag mogelijk zijn. Bovendien trekken er zondag van het noorden uit ook nog steeds zwakke troglijntjes (occlusierestanten) over onze omgeving. Pas zondagavond warmen de bovenluchten van het westen uit geleidelijk op.

Modelbeoordeling:

In grote lijnen laten alle modellen het gehele weekend een vergelijkbaar beeld zien. De kleine verschillen in de koers de barokliene golf van in de namiddag en avond zijn nagenoeg verdwenen, allen volgen ze nu de hierboven beschreven koers. Opvallend is wel dat Hirlam vanaf het einde van de ochtend al veel meer neerslag (buien) laat ontstaan dan de overige modellen, mogelijk speelt wat meer convergentie hier een rol, in het isobarenpatroon is in Hirlam dan ook een klein knikje te vinden. Aandachtspunt zijn de buien boven de Noordzee en het noorden van ons land. Harmonies geven aan dat tot aan het begin van de middag uitschieters mogelijk zijn tot rond 80 km/uur, voornamelijk boven zee, maar mogelijk ook in het noordelijke kustgebied. Zondag overdag zijn de verschillen verwaarloosbaar, al zien we wel de gebruikelijke detailverschillen in het optreden van convectie en de positie en timing van troglijntjes.

Wind(stoten):

Vanmorgen houden we de 6 Bft boven zee vast, de plekjes met 7 Bft in de Harmonies worden veroorzaakt door de kortdurende buien. Bij de buien boven zee in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied uitschieters tot 40-45 kn (ca. 80 km/uur). Deze uitschieters vinden vrijwel uitsluiten plaats boven het warme zeewater, derhalve geen waarschuwingen voor boven land. In de middag zien we tijdelijk een afname van de wind op nadering van de barokliene golf, maar aan de zuidflank van de golf zien we tijdelijk opnieuw seinen voor 6, mogelijk 7 Bft. Zondag overdag neemt de wind weer toe en zien we langs de gehele kust weer een 6 Bft.

Bewolking:

In de polaire lucht de gehele periode convectieve bewolking, onstabiliteitsdiepte FL220-250, vandaag geleidelijk toenemend naar FL280. De grootste onstabiliteitsdiepte zien we steeds boven de noordelijke helft van de FIR, zondag zijn de verschillen wat kleiner. Bij de barokliene golf zien we ook gebieden met stratiforme frontale bewolking. Pas zondagavond neemt de onstabiliteitsdiepte, en daarmee de tophoogte van de Cb's duidelijk af.

Zicht:

In de polaire lucht in het algemeen goede zichtcondities, in neerslag matig, soms slecht. Ander aandachtspunt is de kans op mist in de nacht naar zondag. Na het wegtrekken van de barokliene golf zien we in de zuidoostelijke helft van het land in opklaringen en wegvallende wind in alle modellen een duidelijk signaal voor mist. Hirlam geeft hiervoor het sterkste signaal en houdt deze zondagochtend ook het langste vast, een en ander is afhankelijk hoe snel de wind en bewolking van het noordwesten uit weer toeneemt.

Neerslag:

Actueel vooral in het noordelijke deel van de FIR in boven het noorden van het land de meeste buien, lokaal ook met onweer en korrelhagel. Bij de ontwikkelende golf een mix van stratiforme en convectieve neerslag in het midden en zuiden van het land, in het noorden is het dan tijdelijk even minder buiig. Na passage van de golf is het overal tijdelijk even minder buiig. In de loop van de nacht naar zondag nemen de buien van het noordwesten uit weer toe in aantal en intensiteit, zondag overdag verandert er weinig in deze situatie, dan ook aanhoudend kans op onweer en korrelhagel. Zondagavond nemen de buien af, zowel in aantal als intensiteit.

Temperatuur:

In de polaire lucht dit weekeinde vrij lage maxima van 12 a 13°C. In de nacht naar zondag Tn rond 4°C.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten