20/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

09-10-2020 11:27 | KNMI | m.b.t. 09-10-2020 t/m 10-10-2020

Valid: 2020-10-09 11:27:32 - 2020-10-10 24:00:00
Issued: 09-10-2020, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee trekt vandaag oostwaarts, om vannacht de Noorse kust te schampen en morgen langzaam zuidoostwaarts richting Denemarken te trekken. Aan de zuidflank van dit laag voert een west- tot zuidweststroming maritiem polaire lucht aan. Ook op hoogte zien we een laag gevuld met koude lucht die min of meer dezelfde koers zal volgen. Het golvende polaire front ligt inmiddels ten zuidoosten van ons land. Vanmiddag passeert er een zwakke en diffuse occlusie, die zich momenteel boven de (noord)westkust bevindt. Inmiddels ligt een actievere occlusie klaar boven Engeland en deze actievere occlusie trekt vanavond en in het eerste deel van de nacht oostwaarts over ons land, gevolgd door een hoogtetrog (T500 rond -31°C). Morgen hebben we te maken met meerdere kortgolvige troggen aan de rand van het eerdergenoemde hoogtelaag. Een diffuse barocliene golf (mogelijk een soort van CAD/Comma of een uitdiepende/activerende occlusie) noordwest van Schotland, bereikt morgen aan het begin van de middag het westen van de FIR en trekt in de loop van de middag en avond van west naar oost over het midden.

Modelbeoordeling:

Tot en met morgenochtend zien we geen significante synoptische verschillen. Wat de barocliene golf van morgenmiddag/avond betreft zijn er nog wel enige verschillen in timing, locatie en activiteit. Wat opvalt is dat HIR en HAP2 nu opnieuw gaan voor een uitdiepend kleinschalig laagje en daarmee en wat sterker windveld aan de zuidflank, in de andere modellen blijft het een scherpe trog. Mogelijk komt deze kleinschalige activering/uitdieping deels door CISK. Waarschijnlijk gaat het om een gebied met een mix van stratiforme neerslag en (ingebedde) geclusterde buien, vergelijkbaar met een CAD. Wind en windstoten zijn hierbij ook een aandachtspunt.

Wind(stoten):

Vandaag zien we vanaf de tweede occlusie later in de middag een 6 Bft. Ook vannacht en morgen overdag houden we de 6 Bft boven zee vast, de plekjes met 7 Bft in de Harmonies worden veroorzaakt door de kortdurende buien. Mocht het windveld inderdaad wat beter ontwikkelen dan is een kleinschalige 7 Bft mogelijk, aandachtspunt. Vanaf vanavond zien we bij de buien boven zee in aan de (noordwest)kust uitschieters tot circa 40 kn, aandachtspunt voor een eventuele gele waarschuwing. In het scenario van de tijdelijke 7 Bft zijn zware windstoten ook op uitgebreidere schaal mogelijk in het westelijk kustgebied.

Bewolking:

Cu en Sc, ook enkele TCu's met toppen van ca. 8000 vt. Bij de eerste (zwakke) occlusie enkele TCu's. In de avond bij de actievere tweede occlusie zien we een mix van gelaagde bewolking en (ingebedde) CB's met toppen van FL100-150 in eerste instantie, boven zee later mogelijk FL150-200. De wolkenbasis lijkt toch overwegend boven de 1500 vt te blijven. In de nacht neemt de onstabiliteitsdiepte toe naar ca. FL250, waardes die we ook morgen overdag zien.

Zicht:

In de polaire lucht in het algemeen goede zichtcondities, in neerslag matig, soms slecht.

Neerslag:

Enkele TCu-buitjes vanaf de Noordzee, licht. Bij de zwakke occlusie ook enkele ondiepe buien, deels matig en mogelijk geclusterd, in de avond actievere (buiige) neerslag bij het volgende frontale systeem. Achter de occlusie worden de buien geleidelijk zwaarder, CAPE-waardes gaan naar 400-700 J/kg, dan ook met kans op onweer en korrelhagel. Morgen overdag verandert er weinig in deze situatie. De meeste en zwaarste buien bevinden zich boven het noorden van ons land en boven het noordelijk deel van de FIR boven de Noordzee. De kans op onweer en korrelhagel blijft zeer reëel. Bij de CAD/Comma wederom een mix van stratiform en convectief, zoals goed te zien is in EC/HIR.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten