20/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

06-10-2020 05:20 | KNMI | m.b.t. 06-10-2020 t/m 07-10-2020

Valid: 2020-10-06 05:20:08 - 2020-10-07 24:00:00
Issued: 06-10-2020, forecaster: aberson

Synoptische situatie:

Zowel in de bovenlucht als aan de grond hebben we momenteel te maken met een laag oost van Schotland. Om het laag ligt een ingedraaide occlusie welke spoedig naar het noordoosten wegtrekt. Een volgende occlusie, behorend bij het polaire front boven Zuid-Frankrijk, krijgen we vanochtend te verwerken. Deze komt momenteel Zeeland binnen en gaat noordoostwaarts over het land bewegen. Om het hoogtelaag trekken een aantal kortgolvige troggen die de buiigheid steeds zullen verhogen. De belangrijkste staat voor vanavond op het programma. Pas in de loop van woensdag neemt de cyclonaliteit in de bovenlucht af, aan de grond nadert dan een vlakke rug.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de neerslagaccumulatie. In de afgelopen 24 uur is in het noordwesten al 30-60 mm gevallen en daar gaat tot en met woensdagochtend nog wel wat bijkomen. Nabij de eerste hoogtetrog zijn er enkele geclusterde buien mogelijk, daarna gaat het meer om geisoleerde (maar actieve) convectie. De Harmonies geven tot en met woensdagochtend accumulaties van 20-40 mm, lokaal 40+ mm. Opnieuw ligt het zwaartepunt daarbij op het noordwesten. De overvloedige regen heeft daar op een aantal plaatsen tot wateroverlast gezorgd en hier blijft tot en met dinsdagavond kans op. Ook het 75 mm/24 uur criterium komt in zicht, maar er lijkt nu een wat drogere periode aan te komen tot de doorkomst van de occlusie. Synoptisch gezien zijn de modellen eensgezind en de neerslagpatronen lijken op elkaar. Enige onzekerheid zit nog wel in de ontwikkeling en koers van het kleinschalige laagje vanochtend. De kans op zware windstoten daarbij (buiten buien) is overigens te verwaarlozen (< 10% kans).

Wind(stoten):

Bij het kleinschalige laagje kans op 7 bft langs de westkust. Bij buien uitschieters conform Harmonie, zwaartepunt ligt bij de actieve convectie van vanavond. Dan zijn langs de westkust uitschieters rond 40 kn mogelijk.

Bewolking:

Bij de occlusies een mengeling van stratiforme en vooral boven zee en in de kustgebieden convectieve neerslag, enkele (verscholen) Cb's tot FL180. Vanavond zijn de profielen het diepst onstabiel, tot FL200-250, de meest onstabiele uiteraard boven het zeewater. Woensdag langzame afname van de onstabiliteitsdiepte naar uiteindelijk 7000 vt (mogelijk net aan nog een Cb). Bij de occlusies bovendien duidelijke St-kansen en in de nacht naar woensdag mogelijk ook turbulentie-St in het oosten.

Zicht:

Geen zichtvermindering in de nacht, te veel wind in polaire lucht.

Neerslag:

Bij de occlusies een mengeling van stratiforme en vooral boven zee en in de kustgebieden convectieve neerslag, MuCape veelal rond of boven 500 J/Kg boven zeewater en enkele honderden J/Kg op dagelijkse gang landinwaarts. Effectieve schering bij de meeste actieve buien (vanmiddag en vanavond) 15-20 kn, lokaal rond 25 kn. Meest geisoleerde convectie, maar af en toe zijn ook enkele multicellen mogelijk. Onweerskansen zijn met name bij deze buien groot, ook landinwaarts. Verder blijft de onweerskans tot woensdagochtend aanwezig boven zee en de kustgebieden. Aandachtspunt is de cumulatieve neerslag. Gisteren is er in 24 uur lokaal meer dan 60 mm gevallen en vandaag gaat daar lokaal nog 20-40 mm bij komen, lokaal 40+. Kans op wederom 50+ mm/24 uur is erg klein volgens KEPS. Wel is er nu een wat drogere tussenpoze tot de volgende occlusie erin komt.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten