19/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

23-09-2020 11:27 | KNMI | m.b.t. 23-09-2020 t/m 24-09-2020

Valid: 2020-09-23 11:27:52 - 2020-09-24 24:00:00
Issued: 23-09-2020, forecaster: diepevee

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied trekt noordnoordoostwaarts over de Noorse Zee. Aan de zuidflank van dit laag is de stroming in onze omgeving zuidwestelijk en neemt geleidelijk in kracht toe. Een occlusie bereikt in de loop van de middag het westen en verlaat in de loop van het de avond het noordoosten. Een duidelijk herkenbaar koufront, behorend bij eerdergenoemd laag op de Noorse Zee ligt actueel boven de Britse Eilanden en trekt langzaam zuidoostwaarts. Momenteel ontstaat in het front boven het zuiden van Engeland een actieve randstoring die over de Noordzee noordoostwaarts trekt, waarna het koufront Nederland in de nacht naar donderdag passeert. Opvallend is het venijnige windveld aan de zuidflank van deze randstoring boven de Noordzee. Na passage van het koufront volgt donderdagochtend een trekrug die van zuidwest naar noordoost trekt. Donderdagmiddag en -avond trekt een occlusie behorend bij een uitdiepend laag bij Ierland enigszins golvend oostwaarts over het land.

Modelbeoordeling:

De drukverdeling en het bijbehorende windveld is wel een aandachtspunt: Ten aanzien van de randstoring zien we kleine verschillen in de positie van het bijbehorende laag. Hirlam komt met de meest zuidelijke positie. Voor de wind in de kustdistricten maakt het niet zo heel veel uit, de windband boven de Noordzee kent hierdoor wel verschillende posities met op de centrale Noordzee een 9-10 Bft. Harmonie40 komt zelfs met een klein gebiedje 11 Bft. In de golvende occlusie zien we voor donderdag op vrijdag dat Hirlam een volgend secundair laag laat ontwikkelen. Dit negeren we voorlopig en volgen het beeld van H40/EC.

Wind(stoten):

Buitengaats 6 Bft, bij de randstoring boven de Noordzee gaan we donderdag uit van 9-10 Bft aan de zuidflank van het laag, kans op 8 Bft in de noordelijke kustdistricten. Daarbij in het noord(west)elijk kustgebied mogelijk enige tijd zware windstoten van ca. 75 km/uur. Bij de buien vanmiddag kans op uitschieters tot ca. 25 kn. Bij buien op de koufrontpassage of net daar vooruit in het westen uitschieters tot ca. 35 kn, elders tot 30 kn. Donderdag op nadering van de occlusie tijdelijk 7-8 Bft in de kustdistricten met in het noordwestelijk kustgebied opnieuw korte tijd kans op zware windstoten.

Bewolking:

Cu/Sc en op nadering van en nabij de occlusie wanneer de onstabiliteitsdiepte toeneemt ook enkele Cb's. De tophoogte van de Cb's neemt in de loop van de middag en avond van het westen uit toe naar FL200/-20°C, in het westen en boven de Noordzee naar FL250/-30°C. Na passage van het koufront cumuliforme bewolking Cu/Sc. Donderdagmiddag bij de occlusie enkele Cb's, toppen tot FL200/-25°C.

Zicht:

10+ km in neerslag 5-8 km, lokaal 3-5 km.

Neerslag:

Buien bij de occlusie in een regime met 200-400 J/kg CAPE en ca 20 kn schering, op nadering van de occlusie in het westen en boven de Noordzee ca. 400-700 J/kg CAPE en een toenemende schering naar ca. 25, mogelijk 30 kn. Convectie modus dus in het multicell spectrum, met name op nadering en bij het koufront. De neerslag zit voornamelijk op en ten oosten van het koufront. Verder valt op dat het westen en noordwesten met 15-30 mm neerslag te maken krijgen, terwijl de hoeveelheden in het oosten en noordoosten tot donderdagmiddag waarschijnlijk beperkt blijven tot ca. 5 mm. Onweer is vooral boven zee en in de kustgebieden niet uitgesloten bij de buien, met name waar de CAPE boven de 500 J/kg uitkomt.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten