25/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

17-08-2020 05:11 | KNMI | m.b.t. 17-08-2020 t/m 18-08-2020

Valid: 2020-08-17 05:11:34 - 2020-08-18 24:00:00
Issued: 17-08-2020, forecaster: Huiskamp

Synoptische situatie:

Aan de zuidflank van een hoog boven de noordelijke Noordzee is de stroming zwak noordoostelijk. Boven het Kanaal ligt een hoogtelaag dat noordwestwaarts naar Schotland trekt. Boven het zuiden van Engeland en het noorden van Nederland ligt een thermisch laag/vore, dit geheel trekt noordwaarts. Na passage van de vore wordt met een zuidwestelijke stroming getransformeerd polaire lucht aangevoerd met maandag in de loop van de dag geleidelijk iets lagere dauwpunten. Maandagmiddag trekt een NW-ZO georienteerde vore van zuid naar noord. Ook dinsdag trekt in de namiddag een ondiepe trog van zuidwest naar noordoost.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien is de uitvoer consistent en bruikbaar. In de Hir-en in mindere mate de EC uitvoer is het thermisch laag boven het oosten van Engeland te uitgesproken waardoor er aan de zuid- en oostflank te veel gradiënt staat. Maandag overdag zijn er ook nog verschillen in de convectie waar te nemen: In sommige uitvoer komt georganiseerde convectie vanuit Duitsland nog net boven het uiterste noordoosten. We gaan er nu niet van uit, maar het blijft een aandachtspunt. In de div. Harmonie uitvoer ontstaan in de namiddag bij de vore buien, met enige timingsverschillen. De buien bij de trog van dinsdag zijn ook vrij eenduidig in de diverse uitvoer. Het patroon van grenslaagbewolking is ook min of meer eenduidig met boven de (zuidelijke) Noordzee lokaal stratus. Actueel wordt de mist en grenslaagbewolking onderschat in de meeste uitvoer. In de nacht naar dinsdag lijkt de mist zich vooral tot het oosten te beperken.

Wind(stoten):

Maandag bij buien kans op uitschieters rond 35 kn, dinsdag tot ongeveer 30 kn.

Bewolking:

Boven de zuidelijke Noordzee zit stratus, blijft aanwezig. Boven land lost alles na 07 UTC vrij snel op en in de loop van de ochtend vormt zich convectieve bewolking en later Cb's, toppen tot FL380. In de nacht naar dinsdag ook boven land een signaal voor (turbulentie)stratus. Dinsdag overdag convectieve bewolking Cu/Sc en CB's, toppen ongeveer FL350.

Zicht:

Mist gaat over in nevel, vanaf 07 UTC lost alles snel op. Boven zee blijft het nevelig, plaatselijk ook mist. In neerslag matig tot slecht zicht. Ook in de nacht naar dinsdag in opklaringen kans op mist, vooral in het oosten.

Neerslag:

Maandag ontstaan de buien in een regime met ca. 25 kn schering en CAPE-waardes van 1000-1500 J/kg. De onweersbuien bevinden zich dus in het multicell-regime. Let in het uiterste noordoosten op advectie van geclusterde buien uit Duitsland. Ook dinsdag zien we overdag nabij de trog wederom kans op (onweers)buien in een regime met 1000-1500 J/kg CAPE en een effectieve windschering 5-10 kn, convectie modus is dan single-cell.

Temperatuur:

Temperatuur is het beste in de diverse Harmonie uitvoer (in de Hir en EC uitvoer te veel uitgespreide bewolking). Maandag wordt het landinwaarts op veel plaatsen weer 25 graden of warmer, dus de hittegolf is nog niet ten einde. Op dinsdag lukt dit waarschijnlijk niet meer.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten