19/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

16-08-2020 05:08 | KNMI | m.b.t. 16-08-2020 t/m 17-08-2020

Valid: 2020-08-16 05:08:35 - 2020-08-17 24:00:00
Issued: 16-08-2020, forecaster: Huiskamp

Synoptische situatie:

Aan de zuidflank van een hoog boven de noordelijke Noordzee is de stroming zwak noordoostelijk. Boven de Golf van Biskaje ligt een hoogtelaag dat noordoostwaarts trekt, maandag 00 UTC boven het Kanaal ligt en vandaar noordwestwaarts naar de Ierse Zee trekt Een thermisch laag boven het zuiden van Frankrijk trekt met het hoogtelaag mee noordwaarts naar het oosten van Engeland en het zuiden van de Noordzee waar het zondagavond aankomt. Rondom het laag zijn enkele kortgolvige hoogtetroggen aanwezig, waarvan de meest uitgesproken hoogtetrog zondagavond over het zuidwesten trekt. Het laag krijgt in de loop van zondag een oostwaarts georienteerde vore die zondagavond boven het zuiden van ons land aankomt en in de avond noordwestwaarts trekt. Voor de vore uit ligt nog een inactieve occlusie met daarachter vooral op hoogte wat drogere lucht. Na passage van de vore wordt met een zuidwestelijke stroming getransformeerd polaire lucht aangevoerd met geleidelijk lagere dauwpunten.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien is de uitvoer consistent en bruikbaar. Het thermisch laag is het meest uitgesproken in de Hir uitvoer en veel minder in de div. Harmonie uitvoer. Zondag overdag zien we het convectiesignaal in alle uitvoer fors toenemen. De convectie van zondag valt uiteen in twee delen: Overdag de door opwarming en lokale convergentie gedreven puls-type convectie, dit wordt in de opeenvolgende uitvoer steeds wat minder. Het tweede deel is de beter georganiseerde band met convectie die in de namiddag en avond het zuiden en zuidwesten bereikt. Er zitten wel timing- en detailverschillen bij deze georganiseerde convectie, met name tussen de diverse Harmonie uitvoer en de Hir/EC uitvoer waarin de convectie later in de avond het meest actief is. Met het hoogtelaag wat geleidelijk dichterbij komt neemt ook de stroming en de windschering toe. Verder zien we een ondiepe hoogtetrog die zondag aan het einde van de middag en begin van de avond over het zuidwesten noordwaarts trekt. Deze trog kan naast de dagelijkse gang en de vore als bron van lift dienen in de vorm van PVA.

Wind(stoten):

Bij de puls-type buien windstoten tot ongeveer 25 kn. Bij de georganiseerde band van zondagmiddag/avond in het westen in de diverse Harmonie uitvoer in de zuidwestelijke helft lokaal uitschieters tot boven de 75 km/uur. HarmonEps komt boven de hele zuidwestelijke helft met provinciekansen van 50-70% op windstoten >75 km/uur.

Bewolking:

Boven de westelijke Noordzee komt nog stratus voor, deze trekt westwaarts. Verder overdag convectieve bewolking Cu, lokaal ook Sc en Cb's. Zondag toppen rond FL380. Zondag is er ook nog steeds een signaal voor St boven de westelijke Noordzee. In de nacht naar maandag in het oosten een zwak signaal voor St. Maandag convectieve bewolking, CB toppen dan tot ongeveer FL350.

Zicht:

Boven land in de nachten nevel en mist. In de nacht naar maandag is er wat meer gradiënt, dus de kans is wat kleiner. In buien matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Zondag overdag zien we in vrijwel het gehele land voor de vore uit CAPE waardes boven de 2000 J/kg, nabij de vore iets lagere waarden 1500-2000 J/kg. De buien voor de vore uit bevinden zich in een regime met ca. 15 kn effectieve schering, dit levert wederom buien van het pulse-type op. De buien nabij de vore kunnen met name in het zuidwesten maar later in de avond ook in het zuiden van iets meer effectieve schering profiteren, ca. 25 kn, waardoor de buien met name in het zuiden en westen naar verwachting beter kunnen organiseren en van het multicell-type zijn. Mogelijk treedt er op de vore ook lijnvorming op, de diverse Harmonie uitvoer geeft daar een indicatie voor. Wat neerslag betreft is de kans op overschrijden van 30 mm/uur niet groter dan 10%. (HarmonEps). Maandag is de schering ca.15 kn bij een CAPE van rond 1500 J/kg, onweer is dan ook weer realistisch, al blijft in de meeste uitvoer de buiigheid overdag sterk beperkt.

Temperatuur:

Temperatuur is het beste in de diverse Harmonie uitvoer (in de Hir en EC uitvoer te veel uitgespreide bewolking). Zondag wordt op meerdere plaatsen de 30 graden weer gehaald. Maandag wordt het landinwaarts op veel plaatsen weer 25 graden of warmer, dus de Hittegolf duurt nog voort.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten