29/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

15-08-2020 05:27 | KNMI | m.b.t. 15-08-2020 t/m 16-08-2020

Valid: 2020-08-15 05:27:32 - 2020-08-16 24:00:00
Issued: 15-08-2020, forecaster: Huiskamp

Synoptische situatie:

Boven West-Europa ligt een thermische vore, van het zuiden van Engeland over het noorden van Nederland naar Duitsland. Boven de noordelijke Noordzee ligt een hoog. We verkeren in tropische lucht. Een opvullende hoogtetrog boven het noorden van Frankrijk trekt langzaam noordwaarts. Boven de Golf van Biskaje ligt een hoogtelaag, aan de grond een vlak laag. Dit geheel trekt noordoostwaarts en ligt maandag 00 UTC boven Het Kanaal. Aan de noord- en oostzijde van dit systeem bevindt zich een band met georganiseerde convectie die zondagavond over Nederland noordwaarts trekt. Ten zuiden hiervan bevindt zich getransformeerde maritiem polaire lucht.

Modelbeoordeling:

Overdag ligt in alle uitvoer de nadruk van de convectie op het noorden en noordoosten, waarschijnlijk vanwege de zwakke forcering door de PVA aan de noordoostzijde van de hoogtetrog in combinatie met de convergentiezone De grenslaagbewolking die aan de zuidkant van de thermische vore zich tot over het land heeft uitgebreid zit het beste in de Hap1 uitvoer en in mindere mate in de Hir uitvoer. De stratus zal wel wat sneller optrekken dan in de Hap1 uitvoer. Het noordelijke veld boven de Noordzee zit vrij goed in alle uitvoer. De convectie van zondag valt uiteen in 2 delen: Overdag de door opwarming en lokale convergenties gedreven puls-type convectie. In de div. Harmonie uitvoer is er tot in de tweede helft van de middag weinig buiigheid, in de EC en Hir uitvoer zit meer. Het tweede deel is de vrij goed georganiseerde band met convectie die in de namiddag en avond het zuiden bereikt en noordwaarts trekt. De laatste lijkt het actiefst te zijn boven het westen, er zijn enige timingsverschillen. Het noordnoordwest-zuidzuidoost georienteerde deel trekt in de late avond over het oosten en is minder eenduidig in de uitvoer. (nogal actief in de Hap3 uitvoer, dit wordt wel ondersteund door de HarmonEps uitvoer).

Wind(stoten):

Bij de puls-type buien windstoten tot ongeveer 25 kn. Bij de georganiseerde band van zondagavond in vooral de Harmonie40 en Hap3 uitvoer (daarin is de band het best zichtbaar) uitschieters tot ongeveer 45 kn. Bj het tweede deel dat later in de avond komt zijn de windstoten minder (max 35 kn). Het is nog te vroeg over beiden nu al uitspraken over te doen.

Bewolking:

De stratus boven land moet in de eerste helft van de ochtend oplossen. Overdag convectieve bewolking, toppen van CB's tot FL420, zondag wat lager. Zondag is er ook weer een signaal voor grenslaagbewolking boven de Noordzee, dit schuift nog in de diverse uitvoer.

Zicht:

Ook in de nacht naar zondag weer kans op mist(banken).

Neerslag:

Zaterdag hoogste CAPE waarden (1500+ J/kg) in het noorden en oosten, dit correleert met de nadruk van de convectie. Tot en met zondagmiddag is er weinig schering, dus houden we het puls-type convectie. Zondagmiddag in het hele land hogere CAPE waarden, ca 2000 J/kg. Zondagavond loopt de schering in het zuidwesten op naar circa 30 kn, elders naar 15-20 kn. De CAPE neemt dan wel duidelijk af. De meeste schering zit overigens ten zuid(west)en van de georganiseerde band. Er is vooral in het westen zondagavond goed georganiseerde convectie mogelijk (multicel, waarschijnlijk lijnvorming in het westen).

Temperatuur:

Temperatuur is het beste in de div Harmonie uitvoer (in de Hir en EC uitvoer te veel uitgespreide bewolking). Zaterdag wordt de 30 °C waarschijnlijk nergens meer bereikt. De nachten blijven warm. Zondag wordt het in het oosten en zuiden op veel plaatsen weer warmer dan 30 °C.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten