29/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

14-08-2020 05:07 | KNMI | m.b.t. 14-08-2020 t/m 15-08-2020

Valid: 2020-08-14 05:07:00 - 2020-08-15 24:00:00
Issued: 14-08-2020, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag boven Bretagne verplaatst zich gedurende de periode langzaam opvullend noordwaarts richting de zuidoostkust van Engeland. Hierdoor wordt de bovenlucht geleidelijk meer cyclonaal boven België en het zuidwestelijke deel van ons land. Een hoogterug boven het noordoosten van het land blijft daar, in afgezwakte vorm aanwezig. Een grootschalig langgerekt en vlak thermisch lagedrukgebied aan de grond ligt om 00 UTC WZW-ONO georienteerd van Het Kanaal, via de zuidelijke helft van ons land richting het noordwesten van Duitsland. Het laag beweegt langzaam via ons land ONO-waarts en ligt vanmiddag met de as van de vore WZW-ONO georienteerd grofweg van het zuidwesten van ons land richting het noorden van Duitsland. Boven ons land is er derhalve steeds sprake van een zwak cyclonaal stromingspatroon. De aanwezige lucht is warm en vochtig, de theta-w waarden zijn hoog met waarden van 18 a 19°C. Zaterdag veranderd er weinig aan deze setting, behalve dat de thermische vore in de middag iets noordelijker lijkt uit te komen. Het hoogtelaag vult dan op tot een trog ten westen van onze FIR.

Modelbeoordeling:

De aandacht gaat gedurende de gehele verwachtingsperiode uit naar de convectie, waarbij we de exacte tijdstippen en precieze locaties in de modellen niet te letterlijk kunnen nemen. Voorwaarden voor het ontstaan van buien zijn gunstig met cyclonaliteit (convergentie) in de onderste niveaus en diep vochtige en onstabiele profielen. De outflow van de ontstane buien geeft dan een verdere triggering. Door de lage treksnelheid van de buien zien we lokaal zeer veel regen, de Harmonies komen zeer lokaal met 70-100 mm, HIR en EC een stuk minder. Actueel zien we een indrukwekkend onweerscomplex boven de noordelijke helft, iets dat geen van de modellen duidelijk laat zien. Het deels stratiforme karakter kwam eerder vannacht nog het beste naar voren in EC en HIR maar zien we nu eigenlijk pas in de ochtend. Komende nacht zien we soortgelijk verschillen tussen de Harmonies en EC/HIR, waarbij de Harmonies de buiigheid te snel/veel laten uitdoven in de nacht. Het lijkt er verder op dat het zwaartepunt van de buiigheid zaterdag iets meer boven het midden en noorden komt te liggen. Een ander aandachtspunt is de lage bewolking die we actueel in het zuidwesten en uiterste noordwesten van de FIR zien en die wat wisselend en terughoudend in de modellen zit. We gaan er vanuit dat in de loop van de dag verder het noordwesten en westen van de FIR zal binnentrekken. Actueel zien we naast nevel bij dit gebied ook mist in het zuidwesten van de FIR, waarvoor alleen HAP1 een indicatie geeft. Alle modellen laten in meer/mindere mate ook stratus vormen in de thermische vore boven land in de loop van de avond en nacht naar zaterdag, die zaterdagochtend geleidelijk weer zal oplossen, het laatst in HIR. HAP1 lijkt voorlopig het meest realistisch.

Wind(stoten):

Bij de buien ca. 25 kn uitschieters, zoals zichtbaar is in de Harmonies, voornamelijk veroorzaakt door vallend water (in de zeer vochtige lucht zal verdamping nauwelijks nog een rol spelen). In het verticale profiel is verder weinig wind aanwezig en zal dus aan de windstoten nauwelijks bijdragen.

Bewolking:

Progtemps laten tophoogten toe van FL400, in werkelijkheid met overshooting tops tot FL450. Vanochtend vooral in de noordelijke helft ook buienrestanten en velden middelbare onstabiliteit met embedded Cb's. In de loop van de dag vooral rondom de as van de vore opnieuw vorming van Cb's. In het noordwesten en zuidwesten van de FIR vanochtend binnenlopende stratus, die waarschijnlijk tot zaterdagmiddag in het westen van de FIR aanwezig zal blijven. Zaterdag zien we een zelfde beeld, dan in de nacht en ochtend bij de thermische vore ook met kans op stratus boven land.

Zicht:

Tijdens zware buien matig tot slecht zicht. In de nachten kan er boven land makkelijk nevel of een mistbank ontstaan (vochtig, weinig wind), met name op plaatsen waar veel neerslag is gevallen. Verder ook nevel en mogelijk mist bij het stratusgebied boven zee in het noordwesten en zuidwesten van de FIR.

Neerslag:

Vooral in de middag/avond maar deels ook in de nacht (vanaf hoogte) ontwikkeling van forse onweersbuien in een regime met hoge CAPE waarden van 1500-2500 J/kg. Gezien de geringe schering (10-15 kn) is er veelal sprake van puls type convectie. Plaatselijk kan er veel neerslag vallen in korte tijd, in de orde van 20-50 mm/uur. Hagel tot circa 2 cm is ook mogelijk met deze CAPE waarden, ondanks het hoge nulgradenniveau.

Temperatuur:

Gisteren was waarschijnlijk de laatste tropische dag, vanmiddag wordt het vanwege de hoeveelheid bewolking en de buien minder warm, maar nog steeds een Tx van 25-29°C. Vannacht nog wel hoge minima met Tn rond 20°C. Het Hitteplan van het RIVM is vandaag nog actief. Zaterdag wordt het een fractie minder warm dan vandaag.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten