20/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

03-08-2020 12:26 | KNMI | m.b.t. 03-08-2020 t/m 04-08-2020

Valid: 2020-08-03 12:26:23 - 2020-08-04 24:00:00
Issued: 03-08-2020, forecaster: debie

Synoptische situatie:

In een zwakke westelijke stroming trekt een NNO-ZZW georiënteerde trog boven het westen van ons land oostwaarts. Tegelijkertijd loopt een hoogtetrog boven de Noordzee in op de grondtrog, hetgeen een tijdelijke opleving van de buienactiviteit zorgt. In de loop van de middag wordt de grondtrog eruit geknepen door de vorming van en ZW-NO georiënteerde rug tot over het midden van de Noordzee. De hoogtetrog beweegt vanmiddag en vanavond verder west naar oost over ons land. Dinsdag komt de as van de rug ZW-NO georienteerd over ons land te liggen. Aan de noordflank van de rug trekt dinsdagavond een warmtefront over het uiterste noordwesten van de FIR noordoostwaarts en dit is de opmaat naar warm zomerweer boven ons land.

Modelbeoordeling:

Qua synoptische ontwikkeling laten alle modellen een vergelijkbaar beeld zien.Qua verdeling en de timing van de neerslag zijn er geen significante verschillen, wel is het zo dat de Harmoniemodellen veel hogere neerslagintensiteiten in de buien zien dan in EC en Hirlam. Gezien de lage verplaatsingssnelheid van de buien kan in de kustprovincies lokaal veel neerslag vallen. Hirlam laat de buien wel het langst doorgaan, zelfs tot aan het begin van de komende nacht.

Wind(stoten):

Bij de meest intensieve buien is er kans op uitschieters in de ordegrootte 25-35 kn, als gevolg van waterloading (neerslagintensiteiten zijn behoorlijk hoog).

Bewolking:

Bij de trog Cb's actueel met toppen tot rond FL300 ( niet terug te vinden in de modellen: max FL200), in de loop van de middag geleidelijk afnemende onstabiliteitsdiepte. In de nacht naar dinsdag in de Limburgse heuvels stratus a.g.v. stuw. Dinsdag nog slechts wat Cu-bewolking, in het noordoosten zou deze nog net het TCu-stadium kunnen bereiken met een tophoogte van max. 8000 vt.

Zicht:

In de polaire lucht meestal goede zichtcondities. Vannacht naar dinsdag lokaal grondmist of een ondiepe mistbank. Verder in zwaardere buien vandaag matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Bij de trog buien, soms met onweer, vooral in de kustprovincies. De belangrijkste forcering is convergentie nabij de trog. Aangezien de trog overdag langzaam verdwijnt en de rug geleidelijk opbouwt verdwijnt deze forcering en neemt het aantal en de intensiteit van de buien naarmate ze oostwaarts bewegen af. Neerslagintensiteiten zijn hoog en in combinatie met een lage treksnelheid kan er op meerdere plaatsen in de kustprovincies veel regen vallen, lokaal 20-40 mm. In de middag zal de forcering niet geheel verdwijnen, de hoogtetrog en de dagelijkse gang zorgen ervoor dat de buien nog tot in de eerste helft van de avond aanwezig kunnen blijven. De hoogste CAPE-waarden worden in het zuiden verwacht met 700-1000 J/kg. In de noorden blijft het bij 400-700 J/kg. De schering is niet hoog met 25 kn: Multicell organisatie.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten