19/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

02-08-2020 05:32 | KNMI | m.b.t. 02-08-2020 t/m 03-08-2020

Valid: 2020-08-02 05:32:28 - 2020-08-03 24:00:00
Issued: 02-08-2020, forecaster: homan

Synoptische situatie:

In een zwakke westelijke stroming zien we zondag en maandag in het isobarenpatroon de passage van opeenvolgende zwakke ruggen een troggen. Een zwakke frontale vore met een zwakke N-Z georiënteerde occlusie ligt om 06 UTC boven de westkust en trekt zondagochtend over ons land oostwaarts en verlaat het oosten aan het begin van de middag. De occlusie wordt nog wel wat geactiveerd door een zwakke hoogtetrog die over met name het noordelijk deel van de FIR beweegt. Achter de occlusie komen we wat dieper in de polaire lucht terecht. vanmiddag en in de avond passeert er weer een zwakke rug. In de nacht naar maandag volgt een volgende zwakke trog die dan boven het relatief warme zeewater enige tijd boven de kust blijft hangen. Maandagochtend beweegt de zwakke isobarische trog van west naar oost over het land, op hoogte volgt de trog in de middag en avond. Later maandagmiddag en -avond komen we geleidelijk onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog.

Modelbeoordeling:

De synoptische ontwikkeling wordt door alle modellen vergelijkbaar weergegeven, wel zijn er wat verschillen t.a.v. de neerslagsignalen. Bij de occlusie laat Harmonie weinig tot geen regen vallen, alleen ingebedde buien op dagelijkse gang zijn zichtbaar. EC laat beide zien en omdat Harmonie nu eenmaal niet uitblinkt in regen uit gelaagde bewolking noemen we de regen in de verwachtingen. De neerslag op maandag wordt door alle modellen vrij eenduidig berekend.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Bij de occlusie veelal Sc-velden en vanmorgen in de westelijke provincies ook tijdelijk stratus. In de loop van de ochtend met name in de noordelijke helft van het land (ingebedde) TCu's tot ca. FL100. In de nacht naar maandag in de kustgebieden vorming van TCu/Cb's, mede geholpen door kustconvergentie en relatief warm zeewater. In de loop van maandagochtend zien we de convectieve bewolking geleidelijk het land oplopen en zuidoostwaarts bewegen, naast dagelijkse gang kan mogelijk ook PVA van de inlopende hoogtetrog voor een extra forcering zorgen. Cb-toppen dan tot ca. FL150. Maandagavond zal de bewolking geleidelijk overal oplossen.

Zicht:

Vanochtend vroeg in het noordoosten lokaal mistbanken of grondmist. Ook in de nacht naar maandag vooral in het noorden kans op grondmist, zie ook progtemps EHGG.

Neerslag:

Zondag bij de occlusie enkele buien en regen als gevolg van coalescentie. In de nacht naar maandag en maandagochtend vroeg in het kustgebied opnieuw enkele buien. In de loop van maandag door dagelijkse gang boven land verder activerende buien, die dan geleidelijk zuidoostwaarts bewegen. CAPE-waardes liggen veelal tussen 400-700 J/kg, lokaal 700-1000 J/kg. Met een effectieve schering van 15-20 kn levert dit veelal single cells op. Bij deze buien is een kleine kans op onweer. De buien zullen aan het begin van de avond geleidelijk oplossen.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten