25/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

31-07-2020 14:01 | KNMI | m.b.t. 31-07-2020 t/m 01-08-2020

Valid: 2020-07-31 14:01:28 - 2020-08-01 24:00:00
Issued: 31-07-2020, forecaster: boonstra

Synoptische situatie:

Een hoog boven Duitsland trekt noordoostwaarts en bereikt zondag het noorden van Polen. Aan de westflank van dit hoog wordt met een zuidelijke stroming sterk opwarmende continentale polaire lucht aangevoerd. Een inactief NW-ZO georienteerd warmtefront boven het noorden van Frankrijk trekt langzaam noordoostwaarts en bereikt vanavond het zuidwesten. Achter dit inactieve warmtefront wordt met een zuidelijke stroming tropische lucht aangevoerd. In de warme sector ligt een NW-ZO georiënteerde vore (thetaW 18/19) waarbij de opbouw op middelbare niveaus onstabiel is, kort daarop gevolgd door een eveneens inactief koufront. In de analyse zijn genoemde fronten getekend als gestippelde fronten. Het (gestippelde) warmtefront, de vore en het (gestippelde) koufront trekken vanavond en vannacht noordoostwaarts en verlaten zaterdag aan het begin van de middag het oosten van het land. Het oosten van het land bevindt zich dus tot morgenmiddag in de tropische luchtmassa. Na passage van dit koufront wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd, relatief vochtig (valse warme sector). Zaterdagmiddag en -avond passeert dan het N-Z georienteerde koufront van west naar oost. Achter dit koufront is de aanvoer westelijk en van polaire oorsprong. Op zondagochtend bereikt een N-Z georienteerde occlusie het westen, waarachter de stroming noordwestelijk wordt. Een NW-ZO georienteerde hoogtetrog loopt op deze occlusie in.

Modelbeoordeling:

Tot vrijdagavond geen bijzonderheden. T.a.v. eventuele convectie wel de nodig kanttekeningen. Nabij de vore boven Frankrijk zijn al enkele onweersbuien ontstaan op dagelijkse gang vanaf de grond. In de avond en nacht loopt de vore noordoostwaarts en lijkt de buiigheid in de diverse modellen af te nemen omdat de dagelijkse gang verdwijnt. Beide Harmonieversies berekenen daarbij een gustfront op de voorzijde van de koudepoel van deze buien dat zich in noordoostelijke richting verplaatst en in afgezwakte vorm het zuidwesten nog bereikt. Een scenario om in de gaten te houden. EC berekent vanmiddag en vanavond nauwelijks buien boven het noorden van Frankrijk en mist daarmee de huidige buien al. Omdat de lucht nabij de vore ook op hoogte potentieel onstabiel is kunnen zich vanavond/vannacht en morgenochtend nabij de vore enkele onweersbuien ontwikkelen. Mogelijke triggers voor deze buiigheid zijn de convergentie nabij de vore zelf, outflowboundaries die ontstaan zijn op eerdere convectie of extra convergentie door het ontstaan van een nachtelijk windmaximum op geringe hoogte. De bovenlucht wordt nabij de vore vanavond geleidelijk zwak cyclonaal, maar van echt duidelijke optilling door PVA of een duidelijke jet (scheringsvorticiteit) is geen sprake. Pas vannacht zien we op 500 hPa wat stijgbeweging ontstaan door PVA door een kortgolvige trog, dit verklaart ook de activatie in o.a. hirlam in de nacht. Zaterdagochtend trekt de vore het land uit. Op het (in de analyse) gestippelde koufront kunnen boven het oosten van het land morgen aan het begin van de middag nog enkele regen- en onweersbuien ontstaan, dit is vooral in de harmonies in de afgelopen runs zo nu en dan zichtbaar, aandachtspunt dus.

Wind(stoten):

Later vanavond in het zuidwesten mogelijk windstoten, in de modellen variërend van 25 tot 35 kn, op een gustfront van Frans/Belgische buien. Belangrijkste bijdrage aan de windstoten is de term 'afkoeling door verdamping' gezien de zeer droge luchtlaag onder de basis van de buien. De kans dat deze windstoten zich voordoen is het grootst in het uiterste zuidwesten van het land. Als er in de nacht naar zaterdag buien ontstaan op de vore, dan hooguit windstoten van ca. 20-25 kn; de aanwezige grondinversie dempt een deel van de uitwisseling. Op de buien bij het (gestippelde) koufront morgen uitschieters tot ca. 25 kn.

Bewolking:

Bij de vore vrijdagavond in het zuidwesten middelbare bewolking (o.a. van buienrestanten). Gezien de progtemps zou in de vore vanaf later in de avond een Cb vanaf middelbaar niveau kunnen ontstaan, basis dan rond FL100, toppen mogelijk tot FL380/-55C. Achter de vore zien we vannacht boven België en boven het Kanaal in meerder modellen St, boven Nederland zien we dit niet gebeuren, aandachtspunt. Verder geleidelijk Cu/Sc en op het (gestippelde) koufront kans op enkele Cb's, toppen tot FL350/-50C. Nabij het koufront van zaterdagavond vooral Sc/Ac bewolking. Op de occlusie zondagochtend St/Sc en een enkele (ingebedde) TCu, met toppen tot FL100/-5C.

Zicht:

In neerslag mogelijk matig.

Neerslag:

Zie ook modelbeoordeling. De (onweers)buien boven Frankrijk gaan ons vrijdagavond zeer waarschijnlijk niet bereiken. Wel kunnen er in de vore die in de nacht naar zaterdag, en zaterdag overdag ons land passeert (onweers)buien ontstaan op voorgenoemde triggers (modelbeoordeling). De buien nabij de vore bevinden zich in een regime met CAPE-waardes van 700-1000 J/Kg, lokaal meer dan 1000 J/Kg en een effectieve windschering van ca. 15 kn. De convectiemodus is dus meest single cell. De buien die in de middag in de oostelijke helft evt. nog kunnen ontstaan bevinden zich in een regime met 1000-1500 J/Kg, lokaal zelf nog iets meer, de effectieve schering is morgenmiddag iets hoger, ca 20 kn. Convectieve modus single en een kleine kans op pulse met mogelijk wat (kleine) hagel. Nabij het tweede koufront nauwelijks activiteit. Bij de occlusie enkele ondiepe TCu's en kans op coalescentie-neerslag.

Temperatuur:

Aandacht gaat uit naar de zeer warme vrijdag. Alle Harmonies komen met 33-34 in het zuiden, in Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen lokaal Tx 35°C. Gezien de korte duur, gematigde voorgeschiedenis en lokale aangelegenheid ons inziens geen reden tot uitgifte code geel. Boven NW-Frankrijk overigens mogelijk een lokale 39°C. De nacht naar zaterdag verloopt warm met Tn 20°C of hoger in de zuidelijke helft en zeker in de grote steden. Morgen in het zuidoosten nog 30+ mogelijk. In de loop van de dag van het westen uit afkoelend.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten