25/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

06-07-2020 09:08 | KNMI | m.b.t. 06-07-2020 t/m 07-07-2020

Valid: 2020-07-06 05:40:26 - 2020-07-07 24:00:00
Issued: 06-07-2020, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Vandaag wordt het weer bepaald door een langzaam opvullend lagedrukgebied boven Scandinavië. Rondom dit systeem wordt met een west- tot noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Een NO-ZW georiënteerde hoogtetrog boven de zuidelijke Noordzee beweegt zuidoostwaarts en bereikt halverwege de ochtend het noordwesten en verlaat het oosten halverwege de middag. De koudste bovenlucht bevindt zich dan in het noordoosten met ca. -24°C op 500 hPa. Vanavond wordt de stroming op nadering van een zwakke rug geleidelijk anticyclonaal. Dan passeert ook nog een restant van een occlusie. Een deel hiervan lijkt in de nacht van maandag op dinsdag boven de Engelse oostkust te blijven slepen en vervolgens langzaam oostwaarts te bewegen. Dinsdagochtend en begin van de middag trekt dit systeem van west naar oost over het land, gevolgd door een zwakke rug. Ten westen van Ierland ontwikkelt vandaag rond 52N een frontale golf met in aanvang kenmerken van een 'Detached Warmfront'. Geleidelijk ontstaat er een secundair laag op de golftop. Het laag blijft aan de warme kant van de jet en diept niet of nauwelijks uit. Het laag wordt woensdag 00 UTC boven het midden van Engeland verwacht.

Modelbeoordeling:

Harmonie40 lijkt de buiigheid vandaag te onderschatten. Dat is een bekend fenomeen, het lijkt erop dat dat vooral de wat ondiepere buien betreft, waarbij de wolken voor het grootste deel onder het -15°C niveau zitten. HAP1 heeft de zuidwaartse uitbreiding in de loop van de nacht sneller en dat is m.i. realistisch als we kijken naar de actualiteit. Ten aanzien van de naderende frontale golf zien we nog geen significante positie-verschillen. Met name warmte-advectie zorgt vanaf dinsdagavond voor toename van de bewolking en neerslag. Waarschijnlijk wordt de stratiforme neerslag en de timing daarvan door Hirlam en EC beter weergegeven.

Wind(stoten):

Vannacht seinen voor 6-7 Bft. Bij buien dan mogelijk weer zware windstoten tot ca. 80 km/u in het Waddengebied. Overdag geleidelijk afnemende wind, in het oostelijk Waddengebied verdwijnt de 6 Bft in de loop van de avond.

Bewolking:

Vannacht neemt de onstabiliteitsdiepte op nadering van de hoogtetrog geleidelijk toe naar FL200-250 in het noorden van de FIR en tot FL150-200 boven het noorden. Overdag ontstaat er boven land snel convectieve bewolking, Cb-toppen in het noordoosten gaan tot ca. FL150-200, lokaal mogelijk FL250, meer naar het zuidwesten zijn de toppen lager. Na passage van de hoogtetrog zien we geleidelijk afnemende convectie. In het noordoosten blijven Cb's tot in de avond mogelijk, de top-hoogte neemt dan wel af naar ca. FL100, mede door wat warmte-advectie die gekoppeld is aan het occlusie-restant. Dinsdag op de trog toppen tot FL120. In de avond op nadering van het warmtefront van de frontale golf toenemende stratiforme bewolking. De onderste ca. 8000 vt blijven vooral in de kustgebieden onstabiel van opbouw,

Zicht:

Goede zichtcondities, tijdens de buien kortdurend teruglopend zicht, in een zwaardere bui op maandag slechte zichten.

Neerslag:

Op nadering van de hoogtetrog en geholpen door dagelijkse gang ontstaan in de loop van de ochtend geleidelijk meer buien. CAPE-waarden zijn 400-700 J/kg, lokaal zien we al onweer boven het noorden. De CAPE-waarden boven de noordelijke helft van het land zijn 200-400 J/kg, in het noordoosten (koudste bovenlucht) lokaal iets boven de 400 J/kg, daar is dan ook kans op onweer. De effectieve schering is dan 10-15, lokaal 15-20 knopen, dus overwegend single cel met lokaal multicel. Na passage van de hoogtetrog nemen de buien in de middag in aantal en intensiteit af. In het noordoosten blijft de kans op een bui tot halverwege de avond aanwezig. Dinsdag op de trog (oude occlusie) enkele buien. De timing en de locatie van de neerslag behorend bij het warmtefront van de frontale golf is dinsdagavond nog wel onzeker. Het lijkt erop dat de eerste neerslag deels door inzaaiing van de onstabiele laag door stratiforme neerslag wordt veroorzaakt.

Temperatuur:

In de polaire lucht komende nacht lagere minima dan afgelopen nacht, Tn ca. 13°C, overdag Tx rond 18°C, in het zuidoosten kan het lokaal nog 20°C worden.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten