28/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

28-04-2020 06:19 | KNMI | m.b.t. 28-04-2020 t/m 29-04-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 29 april 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied bij de Noorse zuidkust trekt langzaam verder oostwaarts. Een bijbehorend koufront ligt noordoost-zuidwest georiënteerd boven het midden van het land en wordt enige tijd stationair. Noord van het koufront wordt in de grenslaag vrij vochtige lucht aangevoerd. Een van oorsprong thermisch laag boven Normandië trekt met bijbehorende ingedraaide occlusie noordoostwaarts. De occlusie bereikt begin vanmiddag het zuiden van het land. In de middag en avond passeert het ingedraaide deel van de occlusie. In het gronddrukpatroon is er dan sprake van een langgerekte vore boven het midden en zuiden van het land, met in de buurt van de zuidwestkust mogelijk de ontwikkeling van een aparte lagedrukkern. Het zuiden en zuidoosten komen aan de zuidkant van de occlusie mogelijk tijdelijk in de warmere lucht terecht en de opbouw is daar onstabiel. Het is onzeker in hoeverre de lagedrukkern zich boven het zuidwesten van het land verder ontwikkelt. Waarschijnlijk trekt het laag woensdagochtend via Noord-Duitsland oostwaarts weg. Woensdagmiddag bereikt een rug ons land van het zuidwesten uit, in de avond gevolgd door een occlusie behorend bij een nieuw laag in de buurt van Ierland.

Modelbeoordeling:
Bij het koufront zien we op meerdere plaatsen St, de modellen laten dit redelijk zien. Woensdag is er nogal onzekerheid over de synoptische ontwikkeling. HAP1 laat een kleinschalig laag boven de Noordzee erg langzaam via het Waddengebied (noord)oostwaarts trekken. Dit is een uitbijter, voorlopig houden we de EC Oper aan, die ook redelijk een gulden middenweg representeert van het EC EPS, zie de Feature Animations.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Vandaag overdag op de zuidelijke Noordzee enige tijd kans op 6 Bft. De onzekerheid in de synoptische ontwikkeling zien we ook terug in de wind.

Bewolking:
Vannacht bij het stationair wordende front op meerdere plaatsen St. Nabij en ten zuidoosten van de occlusie Sc/Cu en Cb's met toppen tot ca. FL300. Na passage van de occlusie in het zuidoosten Sc/Cu. Dinsdagavond nabij het stationaire front toenemende kansen op St in een brede strook boven ons land. Het zal woensdag mogelijk lange tijd duren voordat de St overal is verdwenen, afhankelijk van hoe de synoptische situatie zich ontwikkelt.

Neerslag:
De stratiforme neerslag valt vanaf de loop van de nacht vooral in het westen en noordwesten bij het activerende front. De convectieve neerslag lijkt voorbehouden aan het zuidoosten bij de ingedraaide occlusie en in de warme lucht ten zuidoosten daarvan. In een regime met 100-200 J/kg CAPE en een effectieve schering tussen 10-15 kn is de convectieve modus single-cell en is de onweerskans erg klein tot verwaarloosbaar.

Zicht:
Matig tot goed. Bij het front eerst slecht zicht. Overdag in neerslag meest matig zicht. In de nachtperiode naar woensdag op veel plaatsen nevel in de gordel van lage druk die dan boven een groot deel van het land ligt.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 28/04/2020 06.19 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten