19/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

18-04-2020 04:50 | KNMI | m.b.t. 18-04-2020 t/m 19-04-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 19 april 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied bevindt zich vrijwel stationair met het centrum nabij Noorwegen. Een vlak laag ten westen van Bretagne vult gedurende de periode op. Bijbehorende vore boven België trekt noordwaarts en bereikt vanochtend het zuiden. De vore wordt in de middag ergens boven het midden van het land verwacht. Overigens lijkt er zaterdag overdag ook boven België weer een convergentiezone (mogelijk bij een gesloten laagje) te ontstaan, mede als gevolg van convectie. Een niet duidelijk herkenbare en deels occluderende (althans op 850 hPa) frontale zone nadert vanuit het zuiden en bereikt zaterdagmiddag het midden van ons land. Dit uit zich in een zone met middelbare bewolking en neerslag. Aan de grond komt het front (Td 10+°C) waarschijnlijk niet verder dan het zuiden. Zondag zorgt een in kracht toenemende (noord)oostelijke stroming voor de aanvoer van opnieuw droge lucht (Td rond 0°C), de vore/neerslag/bewolking verdwijnen dan.

Modelbeoordeling:
Momenteel beschrijven EC en Ha40 de neerslagpatronen (voornamelijk convectief) het best. Convectie voor onze kust is te koppelen aan het warmtefront op hoogte en lift a.g.v. opglijding versterkt door een low-level jet. De convectie in Noord-Frankrijk bevindt zich nabij het koufront in de vochtig lucht en onder invloed van enige cyclonaliteit in de bovenlucht. Overdag lijkt de convergentiezone bij de vore niet al te veel convectie op te leveren, de convectietemperatuur wordt dan niet bereikt. In de middag moet de buiigheid volgens alle modellen boven België opleven a.g.v. opwarming, het binnendringen van vochtigere lucht, convergentie en tevens de nadering van een kortgolvige hoogtetrog. Met name in het zuidoosten zou later in de middag een (onweers)bui kunnen binnendrijven. In de nacht naar zondag is in de vore boven het zuid(oost)en een mistbank mogelijk, de ingrediënten zijn daarvoor aanwezig en de modellen geven ook signalen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
We zien in alle modellen dat de temperatuur onder de middelbare bewolking enkele graden achterblijft. In Ha40 lijken de Tx in dat gebied te ver achter te blijven.

Wind:
Vanaf zaterdagavond langs de noordkust 6 Bft. Zondag een vlagerige oostenwind.

Bewolking:
Toenemende middelbare en hoge bewolking op nadering van de frontale zone boven Frankrijk. Verreweg de meeste bewolking hiervan lijkt op restanten van convectie ten zuiden van ons land. Tevens enkele Cb's voor de westkust met toppen tot FL200. Zaterdagmiddag met name in het zuidoosten kans op enkele Cb's gevoed vanaf de grond met toppen FL250-300. Zondag na het zuidwaarts trekken van de (frontale) bewolking overal zonnig.

Neerslag:
Vanochtend eerst enkele buien boven zee en langs de kust en vanuit het zuiden komen restanten van de Noord-Franse convectie naderbij. Hier herken je nog zwak de frontale structuur in terug. Overdag trekt deze zone nog wat verder noordwaarts, in activiteit afnemend. MUCAPE is dan nog gering. Convectie vanaf de grond lijkt bij de vore uitgesloten, de convectietemperatuur wordt simpelweg niet bereikt en de lucht is te droog in de grenslaag. Zaterdag vanaf het einde van de ochtend op dagelijkse gang in de vochtiger lucht (Td > 10) boven België waarschijnlijk convectie vanaf de grond, mogelijk reikend tot aan het zuiden. MUCAPE 400-700 J/kg en rond 10 kn effectieve windschering, dus single/multicellen. Randverschijnselen worden niet verwacht, windstoten in de orde 25-30 kn (zie Harmonies). Onweer is waarschijnlijk. Tenslotte, gedurende de gehele periode is boven ons land een hoogterug aanwezig welke convectie bepaald niet bevordert.

Zicht:
Aandachtspunt is de kans op een mistbank in de nacht naar zondag bij de vore in het zuid(oost)en.

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 18/04/2020 04.50 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten