24/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

12-04-2020 06:12 | KNMI | m.b.t. 12-04-2020 t/m 13-04-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 13 april 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog.

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven de Duits-Poolse grens trekt oost- en later zuidoostwaarts en komt in de nacht naar maandag boven de boven de Zwarte Zee aan. Een lagedrukgebied, vandaag 00 UTC boven de Noorse Zee, trekt eveneens oostwaarts richting Scandinavië waar het vanmiddag aankomt om vervolgens dinsdag 00 UTC boven Finland aan te komen. Weinig actieve koufronten, boven de Noordzee en de Britse Eilanden komen langzaam naderbij. Zondagmiddag bereikt het eerste koufront het noorden. In de nacht naar maandag trekt het tweede koufront (daar zijn dan inmiddels ook occlusierestanten op ingelopen) zuidwaarts over ons land. Gevoelig koudere lucht (arctisch van oorsprong) spreidt zich dan over ons land uit.

Modelbeoordeling:
Eigenlijk komen tussen vanmiddag en maandagmiddag 4 frontjes over. Uiteindelijk hebben we het beeld gesimplificeerd tot 2 overtrekkende lijntjes. De kans op buien vanmiddag worden door de modellen steeds minder overtuigend berekend en de eventuele windstoten zijn nagenoeg geheel verdwenen. Verder zien we dat HAP1 en Hirlam boven zee een groot mist/stratus-veld laten ontstaan. Boven zee lijken deze kansen niet geheel uitgesloten.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vandaag nog een warme dag in het midden en zuiden van het lans Tx>20°C. Alle modellen laten op maandag een gevoelige daling van de temperatuur (en dauwpunt) zien na laatste koufrontpassage .

Wind:
Maandag na laatste frontpassage, in de kustprovincies noord 6, mogelijk 7 Bft

Bewolking:
Velden Sc 3000-5000 vt, in de loop van de dag door convergentie en opwarming een hele kleine kans op een enkele Cb vanaf 5000 vt met toppen FL150: De kans op lage bewolking (Harmonie en Hirlam heeft een zwak signaal) op passage van de koufronten is vooralsnog niet groot.

Neerslag:
Kijkende naar de progtemps is er vanmiddag een kleine in het oosten en zuidoosten dat een enkele bui vanaf de grond tot ontwikkeling komen. Hoogste CAPE-waardes in het zuidoosten en oosten van het land, 200-400 J/kg, schering gering: single cell. Maandagnacht mogelijk wat lichte regen op het tweede koufront.

Zicht:
Mocht er lokaal mist ontstaan boven zee (zie modelbeoordeling) dan kan dit in de avond het noordwestelijk kustgebied bereiken. Boven land trekt de mist dan snel op.

Paraaf meteoroloog: debie
Uitgifte: 12/04/2020 06.12 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten