28/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

18-02-2020 08:29 | KNMI | m.b.t. 18-02-2020 t/m 19-02-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 19 februari 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een stevige (zuid)westelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Een trog (met name op 500 hPa) ligt NW-ZO georienteerd over het noorden van de FIR en trekt vanochtend oostwaarts. Een CAD bereikt later vanavond het westen van ons land als occlusie en passeert woensdagochtend de oostgrens. Deze wordt gevolgd door een hoogtetrog. Tenslotte schampt een restant van een occlusie die zich nu nog tussen Schotland en IJsland bevindt woensdagochtend het noorden van de FIR. Woensdagavond komt een warmtefront via het zuidwesten het land binnen, voorafgegaan door een goed doorstroomde rug.

Modelbeoordeling:
Radarsimulaties van met name Ha40-HAP2 vormen de beste leidraad voor de buiigheid actueel, maar HAP2 ziet er voor overdag juist te droog uit. Qua timing van de CAD/occlusie is Hirlam nog altijd een fractie langzamer dan EC/Harmonies. Verder is het is de vraag in hoeverre er op de CAD nog buien en eventuele ontladingen/windstoten aanwezig zijn. Voor zee en het westen zijn die kansen noemenswaardig, naarmate het systeem verder het land op komt nemen die kansen vrij snel af. Progtemps en MuCape zijn illustratief. De KEPS-kansen op ontladingen zijn hoog, maar zijn gebaseerd op Ha40-HAP2, dat te veel graupel (de proxy voor ontladingen) heeft a.g.v. te veel wolkenwater op grote hoogte.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Ondanks de polaire lucht nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar met maxima rond 8-9°C.

Wind:
Grootschalig conform de modellen, enkel 8 Bft vannacht in HAP1-2 niet gehonoreerd. Dinsdagavond laat dus tijdelijk 8 Bft op de westkust. Windstoten zijn rond passage van de CAD/occlusie een aandachtspunt. Voor het westen duidelijk signaal voor zware windstoten rond 75 km/uur, dieper landinwaarts 60-75 km/uur. Is wel afhankelijk van hoe convectief het systeem nog is bij passage.

Bewolking:
Modellen zien er eenduidig uit, alleen Hirlam lijkt iets te optimistisch bij passage van de CAD/occlusie. Aanhoudend Cb's. Onstabiliteitsdiepte neemt door het wegtrekken van de eerste trog af naar ca. FL070-100, 's avonds weer toenemend naar maximaal FL150. Op de CAD gelaagde bewolking, mogelijk ook St/Sc rond 1000 vt en lokaal enkele Cb's met toppen die met name boven zee en het westen van het land kunnen doorschieten tot FL210. Woensdag daalt de onstabiliteitsdiepte van FL150-200 in de ochtend naar 5000 vt later in de middag. 's Avonds van het westen uit de eerste Sc op nadering van het warmtefront.

Neerslag:
Tot en met woensdag middag buien, pas na passage van de rugas droog. Slechts tijdelijk want woensdagavond regent het alweer nabij het warmtefront. De buien zijn hoofdzakelijk regenbuien, met name woensdagochtend is er kans op onweer en korrelhagel. Harmonie NESO komt met een heel klein signaal op natte sneeuw, lijkt me gezien de progtemps niet echt realistisch. Op de CAD regen en buien, mogelijk met onweer (toptemperaturen liggen beneden -30°C, maar de vraag is of de toppen zo hoog gaan komen, de verticale profielen zien er niet heel overtuigend onstabiel uit). Schering kan 30+ kn worden, maar de CAPE stelt weinig voor met minder dan 100 J/kg. Scherpe kantjes gaan er ook duidelijk vanaf naarmate het systeem oostwaarts over het land schuift. In de modeluitvoer is trouwens een tweede lijntje zichtbaar die op nadering van de hoogtetrog convectiever van aard zou moeten zijn.

Zicht:
Zichten worden bepaald door de intensiteit van de neerslag.

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 18/02/2020 05.20 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten