24/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

16-02-2020 05:37 | KNMI | m.b.t. 16-02-2020 t/m 17-02-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 17 februari 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een stevige zuidwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Vanochtend passeert een warmtefront, waarna het aandachtsgebied tijdelijk in de warme sector terecht komt. Het golvende koufront ligt rond 12 UTC tegen het westen en verlaat aan het begin van de avond het oosten, kort gevolgd door een secundair koufront (van oorsprong een CAD) Maandag overdag blijven we te maken houden met een stevige zuidwestelijke stroming van maritiem polaire lucht. Maandagmiddag passeert een grondtrog kort gevolgd door een kortgolvige hoogtetrog van west naar oost het land.

Modelbeoordeling:
Modellen zijn redelijk consistent. Ten aanzien van de passage van het koufront zijn er detailverschillen (ong. 1 uur qua timing) Hirlam is echter wel een uitbijter en heeft nog een aparte trog/knijpzone op het secundaire koufront hetgeen we negeren. Qua wind zijn HAR/EC redelijk consistent aandachtspunt is evenals vorige week de vlaagfactor boven land. Ook nu lijken de modellen wat te overschatten als we dit afzetten tegen de actualiteit.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vanwege de sterke zuidelijke aanvoer in de warme sector vandaag hoge maxima van 11 in het noorden tot lokaal 16C in Z-limburg. Op maandag in de polaire lucht frisser, maar nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar met maxima rond 9C.

Wind:
In de warme sector aan de kust 8-9 Bft. Windstoten in het noordwestelijk kustgebied rond 100 km/uur, landinwaarts rond 75 km/uur, net voor het koufront kan de wind ook boven land nog wat meer uitschieten tot rond 90 km/uur. In de polaire lucht blijft de wind stevig doorstaan met voortdurend zware windstoten aan de kust. De trog op maandagmiddag is een aandachtspunt qua uitschieters, met name boven land. Door de onstabiele opbouw is meer uitwisseling mogelijk icm de organisatiegraad van de buien.

Bewolking:
Velden SC 2000-3000 vt, af en toe rond 1500 vt met name op het golvende koufront kan de basis dalen naar ST niveau. Nabij de trog op maandagmiddag Cb's, verder in de polaire lucht TCb's.

Neerslag:
Op het warmtefront in de nanacht en ochtend van tijd tot tijd regen. Bij passage van het (ana)koufront matige regen, onderin is nog wel enige onstabiliteit zichtbaar hetgeen de opgelijnde neerslag verklaart. Na passage in de maritiem polaire lucht aanvankelijk vooral boven zee enkele lichte buien. Op de trog van maandagmiddag zien we potentie voor een behoorlijke organisatiegraad, er is behoorlijk veel schering in over de diepte van het onstabiele profiel (rond 35 kn) CAPE waarden zijn echter niet zo hoog, 200-300 J/Kg. Bij de trog behoren hagel en onweer tot de mogelijkheden.

Zicht:
10+ km, in neerslag 5-8 km, in zwaardere neerslag 3-5 km.

Paraaf meteoroloog: diepevee
Uitgifte: 16/02/2020 05.37 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten