Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 13-10-2019 12:00 - 14-10-2019 19:00

Uitgegeven 13-10-2019 12:34 Update: 14-10-2019 16:40 (LT)
Spotteractivatiebericht #603 voor 13/14-10-2019

Een zich ontwikkelende storing trekt vandaag ten westen van NL in noordoostelijke richting om tegen middernacht bij Denemarken aan te komen. Het bijbehorende koufront trekt vanaf de namiddag van west naar oost over het land en zal halverwege de avond de NL/Dld grens zijn gepasseerd. Op het front buien met kans op onweer, zware neerslag en windstoten. Extra aandacht moet zijn voor buien die juist voor het koufront ontstaan in een setting met weinig onstabiliteit (< 250 J/Kg MUCAPE) maar ruime 0-6km schering ("bulk shear") met op de weerkaarten waarden van 30 tot meer dan 50kts. Dat is ruim voldoende voor organisatie tot multicells en voor het front uit zelfs low-topped supercells als alle factoren juist samenvallen.
Morgen overdag wordt bij de voor dan berekende drukverdeling het front als een warmtefront van zuid naar noord "teruggeduwd", na passage opnieuw kans op onweersbuien op multicell-niveau. Deze buienactiviteit neemt in de loop van de dag af, het eerst in het zuiden en tegen de avond over het noorden.

Skywarngewijs vandaag aandacht voor schade door blikseminslag, windstoten die het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen of daardoor aangerichte schade en veel neerslag op korte tijd (wolkbreuk) of wateroverlast. Het front en buien trekken weliswaar snel verder maar goed georganiseerde buien kunnen bij de ruime voor neerslag beschikbare hoeveelheid water (PW > 30mm) lokaal toch voor overlast zorgen. De vraag is natuurlijk of een eventuele supercell een hoos kan opleveren - de indicatie daarvoor (STP) wordt echter maar bescheiden berekend. Maar we hebben in het (ook recente) verleden gezien dat er in vergelijkbare settings zomaar een hoos kan optreden.

Er staan op moment van opstellen van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

UPDATE 14/10 11:29 - Het oorspronkelijke bericht kan voor vandaag blijven staan. Wel is vermeldenswaard dat de meer fijnmazige modellen en actuele waarnemingen de onweerkans vooral voor het zuidwesten en uiterste westen van het land laten zijn. Nowcasten dus!

UPDATE 14/10 16:40 - Het KNMI waarschuwt ("Code Geel"): "In het noordwesten komen tijdelijk enkele onweersbuien voor met kans op windstoten rond 60 km/uur en hagel (tot 1 cm). De buien trekken later vanmiddag en vanavond naar het noorden weg."
Media/links (6)Meldingen (2)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007