Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 11-10-2019 10:00 - 12-10-2019 11:00

Uitgegeven 11-10-2019 10:39 (LT)
Spotteractivatiebericht #602 voor 11/12-10-2019

Vandaag opnieuw een dag met veel wind en vooral veel neerslag, voor m.n. het noordwesten zorgwekkend gezien de inmiddels verzadigde bodem daar. Harmonie v40 berekent over de lopende 24 uur tot ruim 40mm neerslag over het uiterste noordwesten en Wadden. Vanavond passage vanuit het noordwesten van een actief koufront met daarin een storing (golf) ontstaan onder invloed van de bovenstroming. Ten zuiden van deze golf juist voor het front uit een venijnig windveld. Bij passage van het koufront ook zware windstoten, de meer fijnmazige modellen berekenen zo'n smalle maar intense lijn neerslag bij de opgelijnde buien. Wellicht komt het tot vorming van boogsegmenten. Er is bij bescheiden onstabiliteit (< 200 J/Kg) sprake van veel windschering (0-6km shear > 50kts) en forcering. Bij passage ook een bescheiden onweerkans.
De nadruk geldt bij dit alles de noordwestelijke helft van het land, het in betekenis afnemende front zal naar verwachting over het zuidoosten stagneren.

V.w.b. de Skywarn-meldingen: bij onweer natuurlijk kans op schade door blikseminslag, maar aandacht moet vooral uitgaan naar de windstoten die het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen en/of daardoor aangerichte schade. Voor het noordwesten ook weer schade en overlast door zware, of oplopende hoeveelheid, neerslag (waarvan actueel al sprake is).

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel") voor de windstoten: "Bewolkt, flink wat regen en veel wind. In de middag en avond langs de noordwestkust zware windstoten".
Media/links (3)Meldingen (0)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007