Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 09-10-2019 10:00 - 10-10-2019 12:00

Uitgegeven 09-10-2019 10:30 Update: 09-10-2019 17:30 (LT)
Spotteractivatiebericht #601 voor 9/10-10-2019

Bij nadering, en vanavond passage van west naar oost, van een hoogtetrog neemt de temperatuur op hoogte af en daarmee de onstabiliteit toe. Vandaag toenemende buienactiviteit, het eerst (actueel) aan de westkusten, daarna over de noordwestelijke helft en in de loop van de dag meer en meer over het hele land. Bij de buien kans op onweer en forse windstoten. Er is voldoende windschering voor organisatie tot multicell-niveau. De activiteit duurt voort tot morgen, in de loop van de ochtend nemen de buien langzaam af.

Skywarngewijs is schade door blikseminslag en zware neerslag op korte tijd/wolkbreuk meldenswaard, van de windstoten wordt niet verwacht dat het meldcritium (90 km/u) kan worden gehaald. Aan de kusten kan behoorlijk wat regen vallen (kustconvergentie) al lijken ook wat dat betreft de totaalsommen niet voldoende voor meldingen m.b.t. wateroverlast.

Er staan geen weerwaarschuwingen uit, wel heeft Estofex een Level-1 uitstaan over o.a. Belgiƫ die wellicht ook relevant kan zijn voor het uiterste zuiden van Limburg en het uiterste zuidwesten: "A level 1 was issued across parts northern France and southern Belgium mainly for marginally severe wind gusts."

UPDATE 9/10 15:15 - Al urenlang is een over Noord-Holland, IJsselmeer en Friesland georienteerde buienstraat actief en dat zorgt in weerwil van eerder bericht voor wateroverlast. Amateur stations in Noord-Holland melden actueel 35 tot ruim 50mm neerslag sinds middernacht. Aan onze waarnemers ter plaatse het verzoek om wateroverlast of daardoor veroorzaakte schade te melden!

UPDATE 9/10 17:30 - het KNMI heeft een weerwaarschuwing ("Code Geel") uitstaan voor Noord-Holland: "Lokaal wateroverlast door zware regen." Er zijn inmiddels neerslagsommen van meer dan 60mm bekend.
Media/links (9)Meldingen (2)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007