Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 01-10-2019 12:30 - 02-10-2019 20:00

Uitgegeven 01-10-2019 12:30 Update: 02-10-2019 12:30 (LT)
Spotteractivatiebericht #599 voor 1/2-10-2019

Na een ochtend met vooral over het midden en zuiden veel neerslag met af en toe onweer erbij kunnen we vooruitzien naar de rest van vandaag en naar morgen. Het is een drukte op de weerkaartjes met meerdere fronten, occlusies en troggen bij lagedrukkernen momenteel over NW-Duitsland en het zuiden van Engeland. Voor wat betreft de meer extreme verschijnselen letten we vanmiddag en vanavond (vooral) op de zuidelijke helft. Na passage van een koufront vanmorgen bevinden we ons - wat atypisch - in onstabiele lucht. Vanmiddag nadert vanuit het noorden een occlusie waarop een koufront inloopt, dit mogelijk i.c.m. met een trog bij het "engelse" laag. Op de kaart nadert verder nog een meer NO-ZW georienteerde trog vanuit het westen.
Voor de systemen uit tot 500 J/Kg CAPE, over het uiterste zuidwesten en zuiden mogelijk nog wat meer. Berekende "bulk shear" 20 tot 40kts betekent dat vergaande organisatie van buien tot krachtige multicells of zelfs enkele supercellen mogelijk is, sommige fijnmazige modellen berekenen dat ook. Bij de buien onweer, kans op hagel en veel neerslag op korte tijd.
Morgen op de middag buien bij passage van een occlusie van noord naar zuid waarbij onweer en forse windstoten worden verwacht.

Aandachtspunten voor onze waarnemers: Schade door blikseminslag, overlast/schade door zware neerslag en misschien ook hagel (meldcriterium minstens 2cm steengrootte of 2cm dikte gesloten dek). Morgenmiddag ook schade door wind, de berekeningen laten momenteel weliswaar geen windstoten die het meldcriterium halen (90 km/u) zien maar met de bomen in het blad blijft schade mogelijk.

UPDATE 2/10 12:30 - Het bericht kan voor vandaag in grote lijn blijven staan. Buien trekken vanuit het NW over ons land met vooral over het noorden kans op onweer, hagel en een enkele zware windstoot (m.n. aan de kusten) erbij. E.e.a. geldt tot op de vroege avond, enkele modellen laten dan ook nog enige onweerkans voor het midden zien.
Media/links (7)Meldingen (1)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007