Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 29-09-2019 12:00 - 30-09-2019 04:00

Uitgegeven 29-09-2019 12:33 (LT)
Spotteractivatiebericht #598 voor vandaag 29-9-2019

Weer een wat onstuimige dag vandaag onder invloed van een laag waarvan de kern vanuit Engeland oostwaarts beweegt en in de loop van de middag ten noorden van ons land komt te liggen. Na vanmorgen en actueel veel regen op en na het warmtefront, neemt vanmiddag de onstabiliteit toe op nadering van een hoogtetrog en zien we vanmiddag en aan het einde van de avond occlusiepassages van west naar oost. Dat geeft de nodige buienactiviteit in opnieuw een setting met bescheiden onstabiliteit en (zeker aanvankelijk) veel windschering, ruime waarden voor zowel "bulk" als "low level" shear. Er is kans op veel neerslag en onweer en wellicht - zoals we de laatste twee dagen ook zagen in zo'n setting - dat het een enkele bui (of buitje zelfs) lukt om verdergaand te organiseren met zware windstoten en "hoosachtige verschijnselen" tot gevolg.
Verder nog het windveld ten zuiden/zuidwesten van het laag, veel wind aan de westelijke kusten en de Limburgse hoogten met (m.n. bij buien) kans op zware windstoten. Naar verwachting neem de wind pas in de nacht naar maandag af, het laatst over de noordelijke kustgebieden.

V.w.b. de Skywarn-meldingen: kans op schade door blikseminslag en windstoten die het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen. Extra aandacht moet gelden voor (organisatie van) buien, misschien weer een enkele low-topped supercel? Verder geldt over het midden en noorden dat de totale hoeveelheid neerslag vandaag kan oplopen tot 30 tot 40 mm, lokaal kan dat overlast of schade door veel neerslag betekenen.

Het KNMI heeft een weerwaarschuwing ("Code Geel") uitgezet: "Vanaf de tweede helft van de middag kans op zware windstoten".
Media/links (5)Meldingen (5)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007