Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 27-09-2019 14:00 - 28-09-2019 02:00

Uitgegeven 27-09-2019 14:44 (LT)
Spotteractivatiebericht #597 voor vandaag 27-9-2019

Een onweersituatie wordt verwacht voor de westelijke, voornamelijk noordwestelijke kustgebieden. Op nadering van een hoogtetrog neemt de temperatuur op het 500hPa vlak af naar minder dan -20°C waarbij (dus) de onstabiliteit toeneemt. Dat geeft i.c.m. het warme zeewater al buienactiviteit maar bovendien passeert vanavond een occlusie behorende bij een laag (dan) ten oosten van Schotland van west naar oost ons land.
In een setting met >500 J/Kg MLCAPE en 20-30 kts bulk shear vooral over zee en aan de kust (multicell-)onweersbuien met kans op forse windstoten erbij. Met de occlusie mee bewegen de buien later op de avond en in het begin van de nacht verder landinwaarts waarbij echter de activiteit afneemt.

Skywarngewijs letten op schade door blikseminslag en direct aan de kust en over zee windstoten die het meldcriterium (90 km/u) wellicht overschrijden. Voor de fotografen: de KNMI Guidance meldt buien in verder heldere polaire lucht met kans op korrelhagel. Dat i.c.m. ontladingen betekent fotogenieke toestanden!

Het KNMI waarschuwt ("code geel"): "Vanavond in de kustgebieden (onweers)buien met kans op (zware) windstoten en hagel."
Media/links (6)Meldingen (3)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007