Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 31-08-2019 12:00 - 02-09-2019 02:00

Uitgegeven 31-08-2019 12:37 Update: 01-09-2019 11:00 (LT)
Spotteractivatiebericht #594 voor 31-8/1-9-2019

Vanmiddag bereikt een warmtefront behorend bij een laag over Frankrijk dat ons vanuit het zuiden nadert, het oosten van NL. Het front en convergentie ten westen ervan zijn het focus voor buienactiviteit. De meer fijnmazige modelresultaten lopen niet in lijn v.w.b. timing en localisatie maar meest waarschijnlijk ontstaan buien in de namiddag over de oostelijke helft van Belgiƫ die vervolgens in noordoostelijke richting verder trekken. Sommige modellen laten de meest actieve buien alleen over Limburg passeren, bij andere berekeningen krijgen ook zuidoost-Brabant en oost-NL ermee te maken. De zwaarste exemplaren i.i.g. meest (zuid-)oostelijk in een setting met voldoende CAPE en bulk shear voor organisatie tot behoorlijke multicellen met onweer, hagel, intense neerslag en windstoten. De buien trekken vrij snel verder en zullen naar verwachting aan het einde van de avond ons land over de oostgrens hebben verlaten.
Morgen bevinden we ons in aanmerkelijk koelere lucht, in de namiddag en avond neemt de onstabiliteit toe bij nadering en passage van een hoogtetrog. Vooral over het westen kans op onweersbuien en afhankelijk van de uiteindelijke situatie mogelijk ook kans op waterhozen. Hiervoor morgen een update.

Skywarn-waarnemers: vanavond over het (uiterste?) zuidoosten en oosten kans op schade door blikseminslag, hagel die het meldcriterium (minstens 2cm steengrootte of minstens 2cm dik hageldek) kan halen en overlast door intense neerslag. De buien trekken naar verwachting voldoende snel verder om kans op wateroverlast te beperken. Windstoten zullen het meldcriterium waarschijnlijk niet halen maar als eerder aangegeven kunnen in deze tijd van het jaar ook windstoten van 70-80 km schade veroorzaken.

Er staan momenteel geen weerwaarschuwingen uit.

UPDATE 31/8 15:30 - Het KNMI heeft een weerwaarschuwing "Code Geel" over de zuidoostelijke en oostelijke provincies uitgegeven: "In de loop van vanavond in het oosten enkele onweersbuien, lokaal met windstoten en kans op hagel".

UPDATE 1/9 11:00 - Vandaag passage van west naar oost van een hoogtetrog m.n. van betekenis voor het noordwesten en noorden. Vanaf de namiddag tot in de nacht naar maandag over de genoemde gebieden buien met kans op onweer erbij. Voor de noordwestkust, noordelijk deel IJsselmeer en Wadden bescheiden aanwijzingen voor een enkele waterhoos. Tijdstip einde bericht aangepast naar 2/9 02:00.
Media/links (9)Meldingen (4)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007