Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 28-08-2019 09:00 - 29-08-2019 03:00

Uitgegeven 28-08-2019 09:19 Update: 28-08-2019 18:00 (LT)
Spotteractivatiebericht #593 voor vandaag 28-8-2019

Een (thermische) vore met actueel al onweersactiviteit er op heeft het zuidwesten bereikt en trekt oostwaarts. Naar verwachting neemt in de loop van de dag de activiteit op en bij de vore op, met over de noordoostelijke helft de krachtigste buien met onweer, hagel en windstoten bij ruime onstabiliteit (> 1500 J/KG SBCAPE) en windschering (bulk shear < 20kts) wellicht voldoende voor organisatie tot multicells. Vanavond passage koufront van west naar oost, op nadering en bij passage van het front opnieuw buien met kans op onweer en hagel.
De meer fijnmazige berekeningen lopen nogal uiteen v.w.b. een meer precieze timing en localisatie van de buien, op de vore zijn de buien soms alleen voor de oosterburen en op het koufront zien we of activiteit over bijna over heel NL of alleen over de noordwestelijke helft. Nowcasten dus!

Skywarngewijs aandacht voor schade door blikseminslag, hagel die over het noordoosten het meldcriterium (stenen minstens 2cm en/of gesloten dek van minstens 2cm) kan halen en mogelijk overlast bij veel neerslag op korte tijd. Van de windstoten wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald wordt maar zoals we ook gisteren zagen is windschade zeker mogelijk bij de meer hoog gebaseerde buien.

Het KNMI heeft een Code Geel uitstaan over heel NL i.v.m. de aanhoudende hitte en actueel over Zeeland voor lokaal onweer.

UPDATE 28/8 18:00 - Vanmorgen bleek uit de laatste berekeningen dat de onweerkansen naar beneden werden bijgesteld, ondermeer door de wat vroege passage van de vore waardoor koelere lucht over zee werd aangevoerd. De buien op/bij de vore zien we nu over NW-Duitsland actief.
Daartegenover staat een aanzienlijk temperatuurherstel na passage zodat over de oostelijke helft het toch weer 29, over het uiterste oosten zelfs over de 30 graden werd. Dat geeft kansen voor losse 'pop-up' buien en de buien juist voor het koufront uit, iets wat we momenteel over Belgiƫ ook zien gebeuren. Nowcasten! V.w.b. de activiteit op het koufront zelf verschillen de actuele modelresultaten onderling nogal, maar al met al ziet het er niet indrukwekkend uit.
Media/links (12)Meldingen (2)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007