Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 26-08-2019 12:00 - 27-08-2019 21:00

Uitgegeven 26-08-2019 12:27 Update: 27-08-2019 09:30 (LT)
Spotteractivatiebericht #592 voor 26/27-8-2019

Een laag over Frankrijk heeft een uitloper naar midden-Duitsland met daarin weinig uitgesproken convergentie die het focus is voor het eventuele ontstaan van buien. De convergentielijn schuift langzaam in noordelijke richting op. De meer fijnmazige modellen laten de buien net niet over NL (dus bij de oosterburen) of juist net wel over de uiterst oostelijke/zuidoostelijke delen van ons land ontstaan.
Mocht het over ons land tot buien komen dan staan die in een setting met amper stroming en amper schering maar wel met ruime onstabiliteit (tot 1500 J/Kg MLCAPE en 1500-2000 J/Kg MUCAPE). Dat geeft pulstype kortlevende maar potentieel felle buien met onweer en kans op veel neerslag op korte tijd. Morgen een op vandaag lijkende situatie.

Voor Skywarn zijn meldenswaardige verschijnselen schade door blikseminslag en overlast tijdens zware neerslag. Bij buien ook windstoten maar daarvan wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald wordt. Voor morgen verschijnt zonodig een update.

Het KNMI heeft over het hele land een Code Geel uitstaan voor aanhoudende hitte.

UPDATE 27/8 09:30 - Het bericht van gisteren kan voor vandaag blijven staan, als lijkt m.n. over het (uiterste) noordoosten de kans op een onweersbui vandaag wat groter.
Surprise: het zat niet in de verwachtingen of berekeningen maar gisteravond laat tot in de nacht kwam het tot soms nog behoorlijke onweersbuien vnl. over de warme wateren van het IJsselmeer en Wadden (en in mindere mate aan de westkust). Ook nu wordt dit niet verwacht maar in een uitgangssituatie die zo op die van gisteren lijkt ...
Media/links (15)Meldingen (7)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007