Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 12-08-2019 09:00 - 13-08-2019 21:00

Uitgegeven 12-08-2019 09:00 Update: 12-08-2019 10:15 (LT)
Spotteractivatiebericht #589 voor 12/13-8-2019

Vandaag en morgen (onweers-)buien. Vandaag trekt een occlusie bij een laag over het zuiden van Scandinaviƫ vanuit het noordwesten langzaam zuidoostwaarts. Op de occlusie momenteel al buien, later vandaag i.c.m. met de dagelijkse gang neemt de buienactiviteit toe en komt het op en vooruit de occlusie tot onweersbuien over midden- en zuid-NL met het focus op het zuidoosten. Aldaar meer windschering beschikbaar (bulk shear rond 30kts) waarbij organisatie tot multicell mogelijk is. Forse buien met veel neerslag op korte tijd en hagel worden verwacht.
Een tweede situatie dient zich vanavond/vannacht aan als een trog het zuidwesten bereikt en noordoostwaarts trekt. Vanuit het zuidwesten buien die over de noordwestelijke helft trekken. Zeker aan zee en over de Wadden/IJsselmeer blijft ook in de nacht naar dinsdag onweer mogelijk (watertemperatuur i.c.m. afnemende temperatuur op het 500hPa vlak).
Tot slot morgen vooral op de middag onweersbuien bij een volgende trogpassage. Hiervoor zal zonodig een update worden geplaatst.

V.w.b. de Skywarn-meldingen aandacht voor schade door blikseminslag en zware neerslag/wolkbreuken. Lokaal schade of overlast door veel neerslag. Van hagel en windstoten wordt niet verwacht dat de meldcriteria gehaald worden als is dat vanmiddag voor de hagel wat onzeker (meldciterium steengrootte minstens 2cm en of gesloten hageldek minstens 2 cm dik).
Vandaag op momenten met weinig wind enige indicatie voor een enkele waterhoos aan de westelijke kusten, later (vanavond?) is die kans meer voor de noordelijke kusten/Wadden.

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel"): "Vanochtend heeft het westen en noorden van het land al te maken met enkele onweersbuien, maar met name vanmiddag en vanavond komen er in het midden en zuiden enkele pittige onweersbuien voor, plaatselijk met hagel en windstoten van 60-70 km/uur. Lokaal valt veel regen in korte tijd, mogelijk meer dan 20 mm. Vanavond trekken de zwaarste buien naar het oosten weg, maar blijven er vooral in het zuidwesten enkele buien aanwezig, mogelijk met onweer."

UPDATE 12/8 17:35 - Aangepaste weerwaarschuwing KNMI ("code geel"): "In een strook van Gelderland naar Oost-Brabant komen momenteel stevige onweersbuien voor met lokaal hagel (tot 2 cm), windstoten van 60-70 km/uur en veel regen in korte tijd. Deze onweersbuien trekken later vanmiddag en in de eerste helft van de avond naar het oosten weg. Vanavond kunnen er met name in de zuidwestelijke helft weer enkele (onweers)buien voorkomen, maar deze zijn waarschijnlijk minder actief."
Vanuit de westkusten en het Zeeuwse zijn vanmiddag meerdere waterhozen waargenomen.

UPDATE 12/8 21:50 - Het KNMI heeft een Code Geel uitstaan over Zeeland en de Hollanden: "In het westen komen enkele pittige onweersbuien voor, mogelijk met hagel en veel neerslag in korte tijd. In de provincie Zuid-Holland zijn zeer lokaal waterhozen waargenomen."

UPDATE 13/8 10:15 - Actueel nog enkele buien over het noorden met af en toe een slag onweer erbij. Vanmiddag neemt de buienactiviteit weer toe bij passage van een trog i.c.m. de dagelijkse gang. Onweersbuien met hagel, windstoten en soms veel neerslag op korte tijd zijn voorzien, waarbij over de zuidoostelijke helft organisatie tot multicellen kan worden verwacht bij tot 30kts bulk shear. De buien trekken in oostelijke richting verder. In de avond nemen de buien snel af, al blijven vnl. aan de westkusten enkele buien mogelijk.

V.w.b. de Skywarn meldingen: de windstoten zullen het meldcriterium niet halen - al blijft het ook met iets mindere zware windstoten oppassen voor windschade met de bomen vol in het blad - zodat het gaat om schade door blikseminslag, hagel die net aan het meldcriterium haalt (steengrootte minstens 2cm of gesloten dek minstens 2cm dik) en lokaal wateroverlast.
De kans op waterhozen is aanwezig maar minder dan gisteren, het zuidwesten lijkt nog het meest kansrijk.

Estofex komt met een Level-1 over o.a. vrijwel heel NL : "A level 1 was issued of parts of N Germany, the Netherlands and NE Belgium for large hail and severe convective wind gusts."
Media/links (8)Meldingen (4)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007