Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 09-08-2019 11:00 - 10-08-2019 23:00

Uitgegeven 09-08-2019 11:08 (LT)
Spotteractivatiebericht #588 voor 9/10-8-2019

Ons weer wordt vandaag en morgen aangestuurd door een laag met de kern actueel ten zuiden van Ierland. Eromheen zagen we gisteren een aantal occlusies, die we inmiddels op de KNMI kaarten getypeerd zien als een aantal op elkaar inlopende warmtefronten. Op de fronten buienactiviteit waarbij de besprekingen en de meeste modellen geen of amper onweerkansen voorzien. Na passage wordt met een zuidelijke stroming warme lucht aangevoerd, waarna in de loop van de middag het koufront vanuit het ZW in NO richting passeert en rond middernacht ons land verlaat. Hoe warm het effectief kan worden is de vraag want we zien het koufront min of meer op het warmtefront inlopen.
Het koufront is een dubbelconstructie, eerst passeert het op hoogte en daarna aan de grond. De vorming van onweersbuien is voorzien juist voor en op het het grondfront maar er zijn onzekerheden omdat over een groot deel van het land de luchtlaag aan de grond stabiel is, en na passage van het hoogtekoufront de lucht op hoogte droger wordt.
Mocht alles goed samenvallen dan is er m.n. over het (uiterste) zuidoosten in de namiddag en vroege avond kans op enkele pittige, tot multicell georganiseerde onweersbuien met veel ontladingen, (forse) hagel en veel neerslag. Deze trekken vrij snel in noordoostelijke richting Duitsland in. Over het noordwesten ook onweerkansen vanavond bij passage van het grondfront al zal het daarbij om minder zware exemplaren gaan.

Morgen bevindt het laag zich nabij het noorden van Engeland en krijgen we te maken met het windveld aan de zuid/zuidwestkant van het laag. Dat betekent voor de hele noordwestelijke helft veel wind met aan de westelijke/noordwestelijke kusten windstoten tot 100km/u, wat meer landinwaarts tot 90 km/u. De meeste wind vanaf het middaguur tot laat op de avond.

Voor de Skywarn-waarnemers geldt vandaag vooral de kans op (schade door) blikseminslag en veel neerslag op korte tijd. Mocht het over zuidoosten inderdaad tot zware buien komen dan kans op intens onweer (meldcriterium 60 ontladingen/minuut) en (schade door) wateroverlast. De buien trekken wel snel verder maar er is een ruime hoeveelheid voor neerslag beschikbaar vocht beschikbaar.
Morgen de windstoten die het meldcriterium (90 km/u) halen maar ook aandacht voor schade door wind, met de bomen vol in het blad kunnen windstoten vanaf 80 km/u schade veroorzaken.

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel"): "Later vanmiddag en vanavond kunnen er in Limburg enkele stevige onweersbuien voorkomen met daarbij veel regen in korte tijd en kans op hagel. Lokale wateroverlast is mogelijk. In de loop van de avond trekken de buien weg. Zaterdag overdag komen er in de kustprovincies zware windstoten voor van 75-90 km/u, in het noordwestelijk kustgebied enige tijd 90-100 km/u. Zaterdagavond neemt de wind langzaam af." Estofex komt met een level-1 over o.a. oost- en noord-NL: "A level 1 was issued across a large part of France, Switzerland, the Benelux, Germany, West Czechia and extreme W Poland for wind gusts, extreme rainfall and large hail."
Media/links (23)Meldingen (77)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007