Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert voor 01-08-2019 11:00 - 02-08-2019 20:00

Uitgegeven 01-08-2019 11:00 Update: 01-08-2019 23:30 (LT)
+ + + Op vrijdag ruime kans op waterhozen + + +

Het laag dat gisteren de regie voerde over de buien ligt momenteel ten NW van ons land over zee en trekt langzaam zuidoostwaarts waarbij het in betekenis afneemt. De kern wordt morgen in de de loop van de dag over midden-NL verwacht.
Vandaag vooral over de noordelijke helft buien bij passage van occlusies (-restanten), naar verwachting loopt de activiteit over het noordwesten door in de nacht naar vrijdag op nadering van het laag. Vrijdag buien rond de kern van het laag over het hele land wellicht m.u.v. het uiterste zuidwesten en Zuid-Limburg.
Voor alle buien geldt kans op onweer en (gezien de beperkte schering) typering als single cell/pulsetype. Vrijdag de pittigste exemplaren als er wat meer onstabiliteit beschikbaar is (CAPE tot rond 1000 J/Kg).

Extra aandacht verdient de kans op (water-)hozen. Vandaag al enige kans, eerst vooral over de noordwestelijke watervlakken, later ook Wadden/IJsselmeer. Beperkende factor is de doorstaande wind, over de genoemde gebieden zo 4 tot 6Bft. Morgen voormiddag en eerste helft van de middag een voor waterhozen zeer gunstige situatie als de kern van het laag zuidoostwaarts passeert: weinig wind/weinig schering, hoge watertemperatuur en ruime vorticiteit en verticale beweging. Opvallend is dat in de loop van de middag ook goede condities voor spout-type hozen worden berekend over land!

Voor de Skywarn-waarnemers: bij onweer natuurlijk weer (schade door) blikseminslag. Wateroverlast en meldenswaardige windstoten worden niet verwacht maar vooral morgen goed opletten bij de buien: waterhozen zijn bijna waarschijnlijk (!) maar in de middag ook bij buien over de oostelijke helft over land opletten op een eventuele hoos of funnelcloud!

UPDATE 1/8 23:30: de laatste verwachtingen voorzien toch veel neerslag over een groot deel van NL met de nadruk op Gelderland, Overijssel en direct aangrenzende streken. Estofex komt met een Level-1 over vrijwel heel NL m.u.v. het uiterste westen en zuidwesten: "A level 1 is issued for the Netherlands and NW Germany for excessive convective precipitation."
Media/links (15)Meldingen (7)Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007